PV panelen: steeds meer mensen kiezen ervoor om deze panelen op hun dak te leggen. Een verstandige keuze, want op die manier wek je je eigen groene stroom op. We vertellen je in dit artikel graag meer over PV panelen, ook wel zonnepanelen genoemd. Ben je benieuwd naar de voordelen van zonnepanelen, de prijs van PV panelen en tips om goedkoper zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan snel verder!
Wat zijn PV panelen?
De naam PV paneel is een andere naam voor een zonnepaneel. De afkorting PV staat voor de Engelse term Photo Voltaic. In het Nederlands zouden we dit fotovoltaïsch noemen, wat inhoudt dat een zonnepaneel zonlicht kan omzetten in elektriciteit.
De naam zonnepaneel kennen de meeste mensen: het gaat hier over de panelen die je steeds meer op daken van huizen en kantoorpanden ziet verschijnen. PV panelen zorgen voor groene, duurzame stroom: als de zon schijnt, zet een PV paneel het opgevangen zonlicht om in stroom.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
- Zelf op een stille manier groene stroom opwekken. Een van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen: je wekt je eigen stroom op, en ook nog eens op een volledig groene, duurzame en stille manier. Zodra de zon schijnt, produceren jouw PV panelen stroom. Dit is een ideale manier om stroom op te wekken: de PV panelen liggen op je dak, dus ze nemen ruimte in die je anders hoogstwaarschijnlijk toch niet gebruikt. Met zonnepanelen op je dak levert je dak jou én het milieu iets op!
- Minder (of zelfs niet!) betalen voor je energie. Je wekt je eigen stroom op met PV panelen. Als je ruimte hebt voor voldoende panelen, kun je zelfs zoveel stroom opwekken dat je geen stroom meer hoeft af te nemen bij je energieleverancier. Voor je idee: een gemiddeld huishouden met 4 personen heeft ongeveer 20 tot 25 panelen nodig om voldoende stroom voor het verbruik van het huishouden op te wekken. Een paneel is ongeveer 1,5m2 groot. Een gemiddelde rijtjeswoning heeft ongeveer plek voor 15 à 20 panelen. Vraag wel altijd advies van een expert, zodat je zeker weet dat je dak geschikt is voor PV panelen.
- Waardestijging van je woning. Door zonnepanelen wordt je huis meer waard. PV panelen zijn namelijk waardevol op de lange termijn: hoewel het vermogen van geïnstalleerde zonnepanelen ieder jaar iets terugloopt, moeten fabrikanten een minimale opbrengst van 80% van het originele vermogen van de zonnepanelen garanderen na 25 jaar gebruik. Zo zie je: ook na 25 jaar heb je nog plezier van je zonnepanelen! Ook zorgen zonnepanelen voor een beter energielabel voor je huis.
Wat is de prijs van PV panelen?
Een gezin van 4 personen met een gemiddeld stroomverbruik van zo’n 5400 kWh per jaar heeft ongeveer 20 tot 25 panelen nodig om het totale stroomverbruik te kunnen opwekken. De prijs van deze hoeveelheid PW panelen zal zo rond de 10.000 euro liggen. Wel kan dit gezin dankzij de PV panelen op energie besparen: de jaarlijkse energierekening zal zo’n 1050 euro lager zijn.
Ben je een eenpersoonshuishouden, dan heb je met een gemiddeld stroomverbruik aan zo’n 10 à 12 panelen genoeg. Die hoeveelheid PV panelen kost rond de 5000 euro en levert een gemiddelde besparing per jaar op van zo’n 525 euro op de energierekening.
Goedkoper profiteren van de voordelen van zonnepanelen: 3 tips
Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen? Lees dan deze drie tips en neem ze mee in je aanschafproces.
- Vraag meerdere offertes aan en vergelijk geen appels met peren. Er zijn veel verschillende PV panelen die bijvoorbeeld verschillen in de opbrengst. Ook kan het ene merk PV panelen in prijs verschillen van het andere. Door verschillende offertes op te vragen, zie je ook of de ene installateur wellicht minder rekent voor de montage dan de andere. Ga je prijzen van PV panelen vergelijken, let er dan op dat je geen appels met peren vergelijkt. Staar je dus niet blind op de prijs van de PV panelen en de installatie, maar kijk ook naar bijvoorbeeld de opbrengst van de panelen.
- Kijk of je buren ook PV panelen willen. Kun je je buren ook overtuigen van de voordelen van zonnepanelen? Dat is mooi, want vaak wordt de installatie per m2 goedkoper als je zonnepanelen tegelijkertijd op jouw dak en op dat van de buren laat leggen.
- Bekijk de subsidiemogelijkheden. Veel gemeenten werken met subsidies voor particulieren die hun huis verduurzamen. Ga bij je gemeente na of je gebruik kunt maken van een subsidieregeling. Wie weet pakken jouw zonnepanelen voordeliger uit dan je in de eerste instantie dacht!
Zonnepanelen dragen dus bij aan duurzaam en biologisch wonen.
Geef een reactie