Wil jij gezonder gaan eten en ben je op zoek naar gezonde voedingsmiddelen die niet alleen gezond zijn, maar ook erg lekker? Wil jij dat gezonder eten je beter afgaat? De schijf van vijf bevat alles wat je op een dag nodig hebt, vooraf voor jou geportioneerd.
Wij hebben een aantal voedingsmiddelen uit de schijf van vijf uitgelicht die snel vergeten worden in een gezond dieet. Maar wel een grote rol spelen in het goed functioneren van lichaam en geest en bovendien heerlijk smaken. Zo wordt gezond eten echt een feestje.
Peulvruchten
Peulvruchten, zoals linzen, erwten en bonen, worden snel vergeten in een gezond dieet. Toch zijn deze heerlijke voedingsmiddelen absoluut onmisbaar. Peulvruchten verlagen het gehalte LDL-cholesterol in jouw bloed, waardoor jouw bloedvaten gezond blijven.
Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor, en bevatten veel vezels. Hierdoor dragen ze actief bij aan een gezonder lichaam.
Peulvruchten kunnen op allerlei manieren geconsumeerd worden. Zo zijn ze heerlijk door allerlei gerechten en ze zijn een makkelijke en snelle snack. Daarnaast vormen ze een smaakvol ingrediënt in allerlei heerlijke dips en sauzen.
Noten
Noten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Deze heerlijke natuurlijke voedingsmiddelen zijn het allergezondst als je ze onbewerkt eet, maar het is ook mogelijk om ze even te roosteren in de oven. Noten zijn, net als peulvruchten, goed voor het hart en de bloedvaten.
Ook bevatten noten allerlei belangrijke vitamines en mineralen die essentieel zijn voor het goed functioneren van zowel lichaam als geest. Noten kunnen uitstekend als snack gegeten worden en vormen een gezond tussendoortje.
Een goed voorbeeld hiervan zijn walnoten. Omdat ze veel vezels bevatten zorgen ze snel voor een verzadigd gevoel, waardoor je gedurende de dag minder de neiging hebt om te snacken. Omdat noten zacht van smaak zijn en een knapperige bite hebben, vormen ze tevens een verrijking voor allerlei gerechten.
Zo smaken noten heerlijk in een vleesschotel en kunnen ze zelfs gebruikt worden als vleesvervangers, vormen ze een verrijking voor diverse soorten pasta’s en salades en kunnen ze zelfs door allerlei dips verwerkt worden. Het is mogelijk om noten rauw door een gerecht te verwerken, maar ze kunnen ook vooraf gekruid worden met een mix van olijfolie en jouw favoriete verse (!) kruiden. Deze gekruide noten zijn tevens heerlijk als snack, alhoewel ze meestal wel iets minder gezond zijn dan de rauwe variant.
Vis
Ook vis wordt vaak vergeten, terwijl dit enorm gezond is. Het advies van het voedingscentrum is dan ook om minimaal 1x in de week vis te eten. Vis bevat omega 3-vetzuren, die het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten. De werking van deze vetzuren is het best wanneer je kiest voor vette vis, zoals makreel, haring en zalm.
Vissoorten met een krokant laagje kun je het beste vermijden, omdat deze vissoorten doorgaans gefrituurd zijn. Gerookte vis en vis uit de oven zijn daarom de beste keuze. Vis biedt een scala aan mogelijkheden in de keuken en kan zowel bij de lunch als bij het avondeten geconsumeerd worden. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke salade met makreel of zalm of vervang de kip in een wok- of ovenschotel met jouw favoriete vissoort.
Wil jij optimaal genieten van jouw visgerecht? Dan is het aan te raden om jouw vis niet te kopen bij de supermarkt, maar langs een ervaren visboer te gaan. Vis van de supermarkt staat vaak bol van de conserveringsmiddelen en is niet vers meer. Bij de visboer vind je verse vis van de allerhoogste kwaliteit en eet je altijd vis die helemaal bij het seizoen past. Daarnaast kan de visboer jou uitgebreid adviseren over diverse bereidingswijzen en bijpassende gerechten. Zo wordt vis eten pas echt genieten!
Geef een reactie