Kruiden, ze geven smaak aan je eten en kunnen een gerecht omtoveren van een saaie maaltijd naar een rijk gevuld bord. Ben jij zuinig met het gebruik van deze heerlijke smaakmakers of strooi je er rijkelijk mee in het rond? In dit blog delen wij negen kruiden met je die jij in je keuken moet hebben staan!
Inhoud
Welke kruiden zijn onmisbaar?
Bij deze kruiden zweren wij en we zijn van mening dat ze (bijna) elke maaltijd een upgrade geven. Welk dieet of eetpatroon je ook volgt, smaakmakers zijn onmisbaar. Dus vega, vlees of vis: hierbij de toppers op een rijtje:
- Peper en zout
- (Gerookte) paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Italiaanse kruiden
- Kaneel
- Basilicum
- Bieslook
- Munt
Peper en zout – dé basic kruiden
Je denk nu wellicht: ‘duh’. Maar deze twee basics kunnen absoluut niet missen in jouw collectie. Van de smaak van pure peper moet je houden, maar gelukkig kan je het combineren met veel andere kruiden.
Zout is steeds vaker een struikelpunt voor veel mensen. Een zoutarm dieet of minder zout in je maaltijd lijkt steeds vaker een trend. Toch kunnen we de smaak van zout niet missen. Want laten we eerlijk zijn, die flauwe happen zijn al lang verleden tijd.
Een tip van ons: voeg het zout pas als allerlaatste aan je maaltijd toe. Zo voorkom je dat je te veel gebruikt en doseer je je inname ervan.
(Gerookte) paprikapoeder
Paprikapoeder is een echte must in je kruidenkast. Het geeft sauzen, soepen, chili’s en nog veel meer gerechten een heerlijke volle smaak.
Waarom smaakt paprikapoeder niet naar paprika?
Leuk om te weten: de paprika’s die voor paprikapoeder gebruikt worden, zijn niet de paprika’s die jij in de winkel koopt. Ze lijken een beetje op een chilipeper qua uiterlijk en smaken pittiger dan een ‘normale’ paprika. De smaak van paprikapoeder is daarom anders dan de smaak van paprika’s die wij in de winkel kopen.
Knoflookpoeder
Geen zin en tijd om elke maaltijd opnieuw verse knoflook te snijden? Knoflookpoeder is je beste vriend! Een theelepel (of twee of drie) van deze smaakmakende kruiden en je hebt dat verse teentje niet meer nodig!
Is knoflookpoeder net zo gezond als verse knoflook?
Knoflookpoeder heb je niet nodig om aan je dagelijkse voedingsstoffen te komen. Wel is bewezen dat knoflookpoeder in staat is om hartproblemen te voorkomen. Knoflook lijkt ook een werking te hebben tegen leverkanker en hart- en vaatziekten te voorkomen.
Genoeg redenen om wat vaker knoflook toe te voegen aan je maaltijd dus!
Italiaanse kruiden
Italiaanse kruiden zijn ideaal! Het is namelijk een mix van verschillende kruiden die samen smaken alsof je wegdroomt in Verona of Rome. Je hebt maar één potje nodig (in plaats van alle kruiden los) en hoeft niet na te denken over de verhoudingen van de kruiden.
Voeg ze toe aan je pasta, lasagne of strooi ze over je pizza en hij smaakt gelijk alsof hij echt Italiaans is.
Wat zit in Italiaanse kruiden?
Italiaanse kruiden bestaan dus uit een mix van verschillende kruiden. Vaak zijn dit: basilicum, oregano en tijm. Sommige varianten bevatten nog meer kruiden, als bonenkruid, knoflookpoeder, rozemarijn of salie.
Kaneel
Tijd voor een ‘zoet’ kruid. Kaneel kan je in allerlei gerechten gebruiken. Van koekjes tot taarten en van smoothies tot bananenbroden. Niet alleen in zoete baksels kan je kaneel gebruiken. Het is ook lekker om een beetje kaneel toe te voegen aan bijvoorbeeld een curry.
Verse kruiden
Naast alle bovenstaande gedroogde kruiden zijn verse kruiden ook onmisbaar in je keuken. Drie heerlijke verse kruiden die jij zelf makkelijk kan kweken:
- Basilicum
- Bieslook
- Munt
Basilicum
Basilicum heeft een sterke geur en smaakt heerlijk. Daarnaast zorgt een plantje basilicum voor veel groen in je keuken. Basilicum is vers het lekkerst om te eten, omdat er dan de meeste smaak aan zit.
Hoe houd je verse basilicum goed?
Een basilicum plantje is een echt zon-lover. Zorg er dus voor dat het plantje op een plek staat waar hij veel licht krijgt. Liever niet in de volle zon, want dan droogt hij uit. Als de blaadjes wat slap gaan hangen, betekent dit dat de plant water nodig heeft. Wacht dan niet langer en vervul zijn dorstige behoefte.
Bieslook
Bieslook is verwant aan bolgewassen als prei, knoflook en ui. De smaak heeft er dan ook iets van weg. Bieslook kan je beter niet bakken of koken, want dan verdwijnt de smaak. Wel kan je het gebruiken in sauzen, soepen of om een gerecht mee af te maken.
Munt
Verse munt ruikt heerlijk! Dat alleen is al een goede reden om een plantje in je keuken neer te zetten. Daarnaast is het enorm lekker om thee mee te maken.
Hoe maak je muntthee?
Simpel! Je kookt water, giet het in een glas of beker, voegt er wat takjes munt aan toe (hoe meer munt, hoe sterker de smaak), laat het even trekken en genieten maar.
Waar is muntthee goed voor?
Naast dat muntthee ontzettend lekker is, heeft het ook een aantal voordelen. Zo helpt het tegen stress en misselijkheid, is het goed voor je darmen en spijsvertering en helpt het tegen hoofdpijn en verkoudheid!
De kruiden in jouw kastje
Ben jij al helemaal kruidengek of houd je het liever nog wat bescheiden? Het maakt niets uit! Maar deze negen kruiden moet jij in je keuken hebben staan. Ben je niet zo’n liefhebber van plantjes? Er bestaan ook gedroogde varianten van de verse kruiden.