Een heerlijk stukje vis in plaats van vlees of vega bij je maaltijd. Wij Nederlanders doen het gemiddeld een keer per twee weken en dan eten we bij voorkeur vette vis. In dit blog vertellen wij je alles over vis als voeding en beantwoorden we al je vragen over deze sierlijke waterdieren!
Inhoud
Wat is vis precies?
Een vraag met een logisch antwoord, denk je misschien. Om te zorgen dat we dezelfde koers zwemmen, beantwoorden we ‘m toch. Vissen zijn gewervelde dieren die in het water leven en zich voortbewegen met behulp van vinnen. Ze halen adem door middel van kieuwen. Schaal- en schelpdieren als garnalen, kreeften, mosselen en oesters zijn officieel geen vis.
Welke vissoorten zijn er?
Grofweg kan je vissen verdelen in twee verschillende soorten: zoetwatervissen en zoutwatervissen. Er zijn uitzonderingen, die zich in zoet en zout water als een vis in het water voelen.
Zoetwatervissen leven vooral in beken, plassen, rivieren en andere stromen. Zoutwatervissen leven vooral in zeeën.
Zoetwatervissen
- Baars
- Forel
- Meerval
- Paling
- Snoek
- Steur
Zoutwatervissen
- Ansjovis
- Bot
- Griet
- Heilbot
- Makreel
- Kabeljauw
- Koolvis
- Rode poon
- Sardien
- Schar
- Schelvis
- Schol
- Tarbot
- Tong
- Tonijn
- Wijting
- Zeepaling
- Zeeduivel
Uitzonderingen op zoet- en zoutwatervissen
- Forellen
- Gestreepte zeebaars
- Paling
- Zalm
Wat is vette vis
Leuk om te weten waar ze leven, maar je vraagt je nu wellicht af: wat is die vette vis die wij Nederlanders zo lekker vinden? Het antwoord: een vissoort met olie in zachte weefsels en in de coeloomholte rond de darm.
Welke vis is vet
Deze soorten vallen onder andere onder vette vis:
- Haring
- Makreel
- Paling
- Sport
- Zalm
Het eten van vette vis is belangrijk vanwege de aanwezige vetzuren. In vette vis zitten namelijk meer omega-3-vetzuren, DHA en EPA dan in magere soorten. Deze vetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Dit is beter voor je dan de tegenovergestelde soort: verzadigde vetzuren. Het vervangen van verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren is namelijk goed voor je cholesterolgehalte en het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.
Wat is de beste vis om te eten?
De beste vis om te eten is bij voorkeur een vette variant! Want zoals je nu weet zitten daar de meeste omega-3-vetzuren in. Inspiratie nodig voor je volgende vis-maaltijd? Schaf dan een vis kookboek aan, handig om nieuwe maaltijden te ontdekken én staat leuk in je keuken.
Hoe vaak vis eten?
Het advies is om een keer per week vis te eten voor een gezond voedingspatroon. Het maakt niet dan niet uit of je het eet bij je warme maaltijd, als lunch of tussendoor. Heb je geen inspiratie? Er zijn online genoeg recepten te vinden!
Meest gegeten vis Nederland
Haring of Hollands Nieuwe? Je verwacht het misschien niet, maar haring is niet te vinden in de top drie van meest gegeten vissoorten in Nederland. Bij voorkeur eten Nederlanders het liefst vette vis. Onder de meest gegeten vissoorten valt dan ook zalm. Daarnaast zijn tonijn en kabeljauw ook zeer populair.
Is een van deze drie ook jouw favoriet? Of ben je fan van een totaal andere vissoort? Wij zijn erg benieuwd! Laat het ons weten op onze Instagram.
Wat is witvis?
Witvis is de verzamelnaam voor verschillende lichtgekleurde karperachtigen die in de Benelux rondzwemmen. Officieel is het geen term en wordt het vooral gebruikt door recreatievissers. Ook komt het voor in de vishandel en in recepten.
Witvis heeft een stevige structuur, is verfijnd van smaak en vrij neutraal. Het is daarom ook populair om te gebruiken in de keuken. Met de smaak kan je namelijk alle kanten op.
Wat is de lekkerste witvis?
Wat precies de lekkerste witvis is, laten we toch echt aan jouw eigen smaakpapillen over. Populaire soorten zijn:
- Kabeljauw
- Koolvis
- Tilapia
- Pangasius
Inmiddels ben je een heel stuk wijzer over het heerlijke onderdeel van je maaltijd. Ons advies: geniet heerlijk van de vis die jij het lekkerst vindt. Geen visfan of op zoek naar inspiratie over andere vleesvervangers? Klik dan hier!