Knoflook, een heerlijke smaakmaker die we allemaal wel kennen. Voor de ene een essentieel onderdeel van een maaltijd en voor de ander iets waarvan je verschrikkelijk uit je mond gaat stinken. Knoflook fan of niet, er zitten een hoop voordelen aan het eten van dit kleine smaakbommetje. Benieuwd welke? Wij delen ze met je in dit blog.
Hoe groeit knoflook?
We beginnen bij het begin, namelijk de groei van deze heerlijke teentjes. Want hoe groeit knoflook nu precies? Knoflook is familie van de ui en groeit, net als de ui, zoals een bloembol. We noemen dat een knoflookbol.
Deze bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Boven de grond groeit een knoflookbloemstengel met bladeren. Na een tijdje groeit hier zelfs een bloem uit! Echter worden deze bloemen er vaak afgehaald, zodat alle voeding uit de aarde naar de knoflookbol gaat.
Wanneer knoflook planten?
Wil je zelf knoflook planten? Leuk! Wij vertellen je hoe het moet. Om knoflook te laten groeien, moet je één teentje in de grond plaatsen. Dit teentje zal groeien tot een hele bol vol met teentjes.
Je kan deze teentjes twee keer per jaar planten: in oktober/november of maart/april. Wij raden aan om ze in oktober/november te planten, want door in de winterperiode zijn energie op te slaan, heeft de knoflookbol in de lente een groeivoorsprong.
Wanneer knoflook oogsten?
Heb je een knoflookteentje in oktober/november geplant? Dan is het in juni tijd om te oogsten! De bollen hebben dan zo’n acht maanden onder de grond gezeten. Hoe langer je wacht met het oogsten, hoe groter de bol is. Let op: als je té lang wacht, heb je kans dat de knoflook gaat rotten onder de grond.
Je kan je eigen oogst een paar weken bewaren in je koelkast. Wil je de bollen en teentjes het hele jaar door gebruiken? Laat het dan drogen. Dit doe je door maximaal tien bosjes bij elkaar te binden en op te hangen.
Als de knoflook voldoende gedroogd is, knip je de wortels en stengels eraf. Je houdt dan een wit-paarse bol over (zo koop je zo ook in de winkel).
Het kweken van je eigen knoflook is een goede en ontzettend leuke manier om een bijdrage te leveren aan meer biologisch en bewust eten. Ga jij het zelf kweken in je eigen moestuin?
Laat het ons weten via Instagram
Dat vinden we leuk!
Knoflook voordelen
Het eten van knoflook kent veel voordelen. Al eerder vertelden we je over de voordelen van knoflookpoeder. Daar las je dat je knoflookpoeder niet nodig hebt om aan je dagelijkse voedingsstoffen te komen, maar dat het wel bewezen is dat het in staat is om bepaalde ziektes te voorkomen.
Hoe zit dat met de sterke smaakmaker? Wij zetten de knoflook voordelen voor je op een rijtje:
- Oppepper van je immuunsysteem
- Gunstig effect op je bloeddruk
- Helpen bij een gezond cholesterolgehalte
- Voorkomen van alzheimer en dementie
- Goed tegen verkoudheid
Een hoop gezondheidsvoordelen dus!
Daarnaast is het natuurlijk ontzettend lekker. Een leuk feitje: die knoflookgeur uit je mond is sneller weg bij het eten van verse knoflook ten opzichte van knoflookpoeder. Dit komt doordat de poeder variant veel geconcentreerder is.
Wil je snel van de knoflookgeur uit je mond af? Eet dan een verse appel! Een rauwe appel bevat elementen die de zwavelgassen van knoflook tegengaan. Hetzelfde werkt met rauwe sla.
Een veelzijdige smaakmaker
Een ander groot voordeel is dat je knoflook in zo ongeveer elk recept kan gebruiken. Het smaakt lekker bij vis en vlees(vervangers), maar ook in soepen, sauzen en bijvoorbeeld curry’s.
Het lekkerste (en trouwens ook het beste voor alle gezondheidsvoordelen) is verse knoflook. Dit kan je snel persen met een knoflookpers of zelf klein snijden met een keukenmes.
Fan of niet?
Of je nu groot fan bent of de geur liever buiten je mond houdt, je kan er niet omheen dat het eten van deze smaakmaker veel voordelen kent. Voeg dus wat vaker een teentje (of twee of drie) aan je maaltijd toe.
Geef een reactie