Duurzaamheid heeft lange tijd een beetje een geitenharenwollensokken-imago gehad. Dit is gelukkig aan het veranderen. Steeds meer mensen hechten waarde aan duurzaamheid, en maken bewustere keuzes. Zowel als het gaat om werken, wonen, leven in het algemeen als voeding. Bij dit laatste kun je bijvoorbeeld denken aan minder vlees eten, of alleen maar biologische producten gebruiken. Bij biologische voeding wordt er rekening gehouden met de invloeden op dieren, mensen en het milieu.
De voordelen van biologische voeding
Biologisch eten heeft allerlei voordelen. Hoewel wetenschappelijk niet is aangetoond dat biologische voeding gezonder is, bevatten biologische producten volgens het Voedingscentrum over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen.
Daarnaast zijn biologische producten volgens deze organisatie een goede keuze als je op de natuur, biodiversiteit en dierenwelzijn wil letten. Helaas heeft biologische voeding lange tijd het stigma van saai en smakeloos gehad.
Onterecht, want duurzaamheid hoeft zeker niet ten koste te gaan van smaak. Iets lekkers dat vrij eenvoudig van biologische ingrediënten gemaakt kan worden en zodoende past binnen een natuurlijke levensstijl? Cupcakes! Hieronder lees je er meer over.
Eenvoudig naar eigen recept te maken
Naast de vele boeken die vol staan met recepten, kun je ook online talloze recepten vinden voor cupcakes. Niet al deze recepten bevatten ingrediënten van biologische oorsprong, maar je kunt ze vaak wel vrij eenvoudig hiervoor in de plaats kiezen. Dit is ook nog eens erg fijn in het geval van allergieën waardoor je bepaalde ingrediënten moet mijden.
Geen geraffineerde suikers met biologische cupcakes
Een van de dingen waardoor we zo blij worden van cupcakes, is het geluksgevoel dat de zoete smaak ons brein geeft. Hoewel bij het bakken van bijvoorbeeld cupcakes vaak gewone suiker gebruikt wordt, kun je ook kiezen voor alternatieve zoetstoffen zoals agavesiroop of honing. Ook een lekkere suikervervanger? Dadels!
Natuurlijke kleurstoffen
Cupcakes kunnen best gezond zijn, zolang ze maar niet barsten van de chemicaliën. En dat is wel een belangrijk punt, want een van de dingen die cupcakes juist zo aantrekkelijk maken zijn de opvallende toppings. Wil je een vrolijke, opvallende icing of frosting maken zonder kunstmatige kleurstoffen? Kies dan voor natuurlijke voedingskleurstoffen, zoals paprika voor oranje, spirulina extract voor blauw of plantenkool voor zwart.
Biologische cupcakes: passend bij iedere gelegenheid
Eigenlijk nog wel het meest leuke aan cupcakes is dat je ze voor iedere gelegenheid kunt maken. Een verjaardag, geboorte, bruiloft of afscheid? Door de vele mogelijkheden als het gaat om smaken en decoraties kun je je fantasie iedere keer de vrije loop laten.
Eindeloos variëren, ook met hartige cupcakes
Hierboven werd al een keer genoemd dat je naar eigen inzicht kunt variëren met smaken. Bij cupcakes hoef je je daarbij niet te beperken tot zoetigheid. Aangezien het kenmerkende van een cupcake meer de vorm dan de smaak betreft, kun je ook volop gaan experimenteren met hartige smaken. Denk aan een cupcake met kaas en ui, een cupcake met tomaat, mozzarella en basilicum of aardappelcupcakes.
Van cupcakes gemaakt van biologische ingrediënten kun je schaamteloos genieten. En bij wie tovert dit nu geen glimlach op het gezicht?
Geef een reactie