In dit artikel gaan we je meer vertellen over het aanschaffen van zonnepanelen. Waar moet je op letten? De aanschaf van zonnepanelen is een effectieve maatregel om je energierekening omlaag te brengen, en om duurzame energie op te wekken. De investering is ook nog eens binnen afzienbare tijd terug te verdienen. Meestal kunnen zonnepanelen binnen een dag op je dak worden gelegd. Je kunt vanaf dat moment gelijk beginnen met het opwekken van je eigen stroom.
Voor wie zijn zonnepanelen geschikt?
Zonnepanelen kunnen door iedereen geplaatst worden, als je maar een geschikt dak hebt. Je kunt op verschillende websites checken of jouw dak geschikt is, en ook direct zonnepanelen berekenen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom, die gebruikt kan worden in je eigen woning. Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, lever je een deel van de stroom terug aan het openbare stroomnetwerk. Dit wordt ook wel salderen genoemd.
Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. PV is een samenvoeging van foto, licht en volta, wat een afgeleide is van volt, oftewel stroom. De stroom die zonnepanelen opwekken is gelijk stroom. Het stroomnet in jouw woning en op het openbare netwerk is wisselstroom. Om de stroom vanaf de zonnepanelen in jouw huis te kunnen gebruiken, moet deze gelijkstroom in de omvormer omgezet worden tot wisselstroom. Deze omvormer wordt op een aparte groep aangesloten in de meterkast.
Hoe worden zonnepanelen gemonteerd?
Op schuine daken worden de zonnepanelen meestal op dakpannen gemonteerd door middel van metalen profielen en dakhaken onder de pannen. Bij schuine daken hebben de panelen dus dezelfde schuinte en zonoriëntatie als het dak. Op platte daken worden de zonnepanelen schuin op het dak geplaatst door middel van een frame. Dat frame wordt voorzien van ballast, bijvoorbeeld in de vorm van betontegels. Die moeten voorkomen dat de panelen van het dak kunnen afwaaien. Afhankelijk van de oriëntatie van het dak worden ze op het zuiden gericht, of met de ruggen tegen elkaar als een dakje op het oosten en westen.
Op het zuiden gericht leveren ze per paneel meer op, maar met oost/west oriëntatie kunnen er meestal meer panelen op het dak geplaatst worden, waardoor je in totaal meer stroom kunt opwekken. Op het zuiden gericht moeten panelen namelijk verder uit elkaar geplaatst worden om onderlinge schaduw te voorkomen.
Op naar een duurzaam leven
Naast zonnepanelen zijn er nog veel meer aspecten die jij duurzamer kan maken in je leven. Bij bewustbiologisch delen we allerlei handige tips waardoor jij duurzaam leven, duurzaam wonen, duurzaam werken en biologisch eten makkelijker en leuker maakt voor jezelf!
Geef een reactie