Veel mensen hebben maar weinig tijd om te koken en zetten het liefst zo snel mogelijk een makkelijke maaltijd op tafel. Het is ook fijn als de maaltijd niet te veel ingrediënten bevat, zodat je niet veel boodschappen hoeft te doen en ook niet te duur uit bent. Natuurlijk is het ook fijn als de maaltijd ook gezond is. Maar hoe maak je nu snel een makkelijke én gezonde maaltijd? In dit artikel leggen wij het je uit.
Stap 1: Kies je eiwitbron
Als eerste kies je jouw eiwitbron. Hierbij kun je denken aan vlees, vis of vega. Vaak kost kip het meeste tijd om te bereiden, aangezien dit goed gaar gebakken moet worden. Rood vlees, vis en vegetarische of veganistische producten zijn dus betere keuzes voor een snelle maaltijd. Wil je toch graag kip eten? Dan kun je er ook voor kiezen om je gerecht te bereiden met kipreepjes of gekookte kip uit de diepvries.
Stap 2: Kies je koolhydraatbron
De tweede stap bij het koken van een makkelijke maaltijd is het kiezen van een koolhydraatbron. Je kunt hierbij kiezen voor rijst of quinoa, pasta, aardappels, wraps of brood. Deze voedingsmiddelen kun je eigenlijk allemaal snel bereiden, behalve aardappels.
Als je zelf aardappels gaat koken, neemt dit wel wat tijd in beslag. Zeker als je ze daarna ook nog wilt gaan bakken. In dat laatste geval kun je in ieder geval sowieso beter voorgekookte aardappelschijfjes of krieltjes in huis halen. Dit scheelt je dan heel wat tijd en maakt het bereiden van de maaltijd een stuk makkelijker.
Stap 3: Kies je groenten
Nu je jouw eiwitbron en koolhydraatbron hebt uitgekozen, is het tijd om je groenten te kiezen. De meeste mensen eten te weinig groenten op een dag. Aangezien de meeste groenten nu een stuk minder voedingsstoffen bevatten dan in het verleden, kun je het beste minimaal vierhonderd gram groenten per dag eten. Eet ‘s avonds bijvoorbeeld tweehonderd gram groenten en eet daarnaast nog wat groenten bij de lunch en wat tussendoor.
Veel mensen vinden het lastig om genoeg groenten bij het avondeten te eten. Vaak eten we hier in Nederland bij het avondeten maar één soort groente zonder kruiden of met alleen wat nootmuskaat. We zijn dit zo gewend, maar eigenlijk is dit nogal saai.
Als je meer groenten wil eten en hier meer van wilt genieten, kun je beter verschillende groenten met elkaar mengen en/of wat kruiden over je groenten doen. Ook dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Veel groenten kan je samen in de pan gooien en tegelijkertijd bakken of je kunt wat ui, knoflook en extra kruiden erbij doen.
Stap 4: Maak je eigen kruidenmengsel of saus
Als je een pasta- of rijstgerecht maakt, wil je hier waarschijnlijk wel graag een sausje of wat kruiden overheen. Je kunt steeds kant-en-klare sausjes of kruidenmengsels halen in de supermarkt, maar dit is lang niet altijd gezond (lees: hoog in suiker en zout) en kost vaak meer geld.
Ook moet je hierdoor meer boodschappen doen. Als je ervoor zorgt dat je verschillende kruiden in je keukenkast hebt staan, kun je zelf eenvoudig je gerechten kruiden. Of je kunt zelf simpel een sausje maken. Zo hoef je niet steeds veel ingrediënten in huis te halen, want de basis heb je al.
Stap 5: Doe eens per week boodschappen
Veel mensen vragen zich dagelijks af: ‘Wat eten we vanavond?‘ Maar als je steeds voor elke maaltijd boodschappen moet doen, neemt dit veel tijd in beslag. Je kunt beter voor een hele week boodschappen doen. Vaak koop je dan in een week ook minder producten, aangezien je minder impulsaankopen doet. Hierdoor eet je meestal ook gezonder.
Als je eens per week boodschappen wilt doen, is het handig om van tevoren te bepalen wat je die komende week gaat eten. Aan de hand hiervan kun je een boodschappenlijst maken, zodat je in de supermarkt precies weet wat je nodig hebt.
Als je dan toch boodschappen aan het doen bent, kies dan wat vaker voor de biologische producten in plaats van de ‘normale’ variant.
Geef een reactie