Ieder mens heeft eiwitten nodig in zijn voeding. Het is een belangrijke bouwstof voor elk lichaam. Je lichaam is opgebouwd uit cellen en deze cellen zijn op hun beurt weer opgebouwd uit onder andere eiwitten. We kunnen dus wel stellen dat eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Eiwitten vinden we in heel veel producten, maar als je graag veganistisch wilt eten kan het wat lastiger zijn.
Veganist zijn en eiwitten
Voor een veganist is het best wel eens lastig om variabel te eten en dan ook nog eens genoeg eiwitten naar binnen zien te krijgen. De dagelijkse hoeveelheid eiwitten die je namelijk binnen zou moeten krijgen, is afhankelijk van je dagelijkse bezigheden. Sport je bijvoorbeeld niet, dan heb je altijd nog zo’n 0,8 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je veel beweegt zal dit tussen de 1,2 en 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht zijn.
Voor veel mensen is dit dus best lastig als je veganistisch wilt eten. Toch zijn er ook (plantaardige) mogelijkheden waar je misschien niet direct aan denkt. We hebben 5 producten voor je gevonden die bijzonder veel eiwitten bevatten.
Quinoa
Dit zaad, ja het is zaad en geen rijstproduct zoals veel mensen denken, is een uitstekende bron van eiwitten en koolhydraten. Quinoa bevat namelijk 14 gram eiwit per 100 gram. Dat betekent dat als je een portie Quinoa eet, dat je dan zo’n 8 gram eiwit binnenkrijgt.
Hennepzaad
Het mooie van hennepzaad is, dat je naast een leuke hoeveelheid eiwitten, ook nog eens een gezonde hoeveelheid Omega-6 en Omega-3 vetzuren binnenkrijgt. In hennepzaad zit ongeveer 33 gram eiwit per 100 gram. Hennepzaad is ideaal om in een salade te verwerken. Gooi twee eetlepels door je salade en je hebt niet alleen een crunchy bite, maar je krijgt ook nog ongeveer 12 gram gezonde vetten en eiwitten binnen.
Sojabonen
Sojaproducten zijn erg goed in elke maaltijd te verwerken. Sojaproducten worden steeds makkelijker verkrijgbaar en het bevat een flinke hoeveelheid eiwitten. Sojabonen bevatten bijvoorbeeld 36 gram eiwitten per 100 gram en aangezien 100 gram groente helemaal net vreemd is, pak je dus 36 gram eiwit bij één portie.
Soja is dus een goede vleesvervanger en wordt ook steeds populairder.
Edelgist
Dit is een gedeactiveerde gist en wordt als vlok of poeder verkocht. Edelgist bevat 50 gram eiwitten per 100 gram en bevat veel vitamine B1, B2, B2, B6 en een flinke lading foliumzuur. Deze met noot- en kaasachtige smaak wordt vaak in als saus of in hartige gerechten gebruikt.
Spirulina
Spirulina is een alg die vol zit met vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en zo’n 60 gram eiwit per 100 gram. Het is in zowel poeder als pil vorm te krijgen en daarmee is het erg goed te implementeren in je dieet.
Eiwitpoeders
Naast bovengenoemde 5 producten zijn er natuurlijk ook nog de plantaardige eiwitshakes. Gemaakt van erwten, zaden of rijst en wat de smaak betreft is dat ook niet echt een straf. De basis van je voeding, moet de voeding zelf blijven natuurlijk, maar een natuurlijke eiwitshake als aanvulling, kan soms best wel handig zijn.
Een zeer hoogstaand eiwit is dat van Silverback Proteïne. Hun eiwitpoeder is gemaakt van erwten-eiwit. Het eiwit van Silverback geeft de voordelen van plantaardig eiwit en de kwaliteit van dierlijk eiwit. Handig als je als hardloper of krachtsporter op een snelle manier hoogwaardige vegan eiwitten binnen wilt krijgen. Ze hebben naast grote potten (bulk eiwitten) ook proefpakketjes. De smaak en structuur zijn zaken waar je even aan moet wennen.
Vegan eiwitten op vakantie
Toegegeven, als je gewoon thuis bent en precies de weg weet in je supermarkt of Ekoplaza is het eenvoudig om veganistische eiwitten tot je te krijgen. Maar wat als je op vakantie in het buitenland bent?
De producten in buitenlandse supermarkten zien er totaal anders uit, en de etiketten zijn soms in een andere taal. Toch is het ook op vakantie belangrijk dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Dit geldt voor relax-vakanties aan zee, maar al helemaal blij actieve vakanties, zoals fietsvakanties en wandelvakanties.
Het beste is om je eiwitten dan te halen uit noten en andere zaken waar geen etiket op staat. Hoe zorg jij dat je voldoend eiwitten binnenkrijgt?
Geef een reactie