Duurzame kleding is kleding die op een manier geproduceerd wordt die weinig effect heeft op het milieu. Naast het milieu wordt er ook rekening gehouden met de werkomstandigheden van de arbeiders die betrokken zijn bij het productie -en distributie proces.
Goed voor jou en het milieu
De kleding-industrie heeft een grote impact op het milieu. Van het gebruik van pesticiden in de teelt van katoen tot de energie die nodig is om elk stuk te produceren. ‘Normaal’ katoen heeft behoorlijk wat chemicaliën nodig om een t-shirt te kunnen maken. Het kiezen voor organische vezels of duurzame materialen, zoals bamboe of hennep, zorgt voor een duidelijke afname in chemicaliën op je lichaam.
Beschermt tegen allergieën
Je huid is gevoelig en heeft bescherming nodig tegen de schadelijke stoffen. Deze schadelijke stoffen zijn meestal aanwezig in de standaard katoenen kleding die we allemaal dragen. Het is beter om deze te vervangen met kleding die gemaakt is van biologisch katoen. Daarnaast kun je ook kiezen voor bamboe, aangezien dit materiaal ervoor zorgt dat de bacteriën in de kleding op een natuurlijke wijze worden gedood.
Verminder de plastic soep in de oceaan
Kleding van kunststof (fleece, nylon, acryl, polyester) laat hele kleine plastic vezels los bij het wassen. Bij het wassen van een kledingstuk in een wasbeurt gaat het dan om bijna 2000 vezels . Deze zijn zo klein dat ze niet door de rioolwaterzuiveringsinstallaties eruit gefilterd kunnen worden.
Duurzame kleding vs. normale kleding
Het verschil tussen duurzame kleding en normale kleding zit hem met name in de productie van de stof. Zo is katoen bijvoorbeeld een bouwstof met een enorm effect op het milieu. De katoenplant heeft namelijk erg veel water nodig en put daardoor de bodem snel uit. Hierdoor is er enerzijds erg veel kunstmest nodig om de bodem goed te houden. Anderzijds zijn er veel bestrijdingsmiddelen nodig om katoen goed te kunnen laten groeien. De katoenplant is namelijk erg gevoelig voor insecten.
Let op! Sommige bedrijven claimen duurzame kleding te verkopen, terwijl dit niet het geval is. Dit heet greenwashing. Doe daarom goed onderzoek als je twijfelt.
Onder de foto vind je een aantal materialen die minder belastend zijn voor het milieu dan katoen.
Biologische materialen voor duurzame kleding
- Biologisch katoen
- Gerecycled katoen
- Biologisch katoenGerecycled katoen
- Bamboe
- Hennep
- Modal
- Vega-leer
- Tencel
- Peace silk
- Merino wol
- Angora wol
- Cashmere wol
- Biologische wol
- Alpaca wol
- Gerecycled polyester
- Ecologisch gelooid leer
- Soja
Geef een reactie