Steeds meer mensen drinken groentesap om hun gezondheid te verbeteren en om in goede conditie te blijven. Het is belangrijk om uitsluitend biologische groentesap te kiezen. Waarom dat zo is lees je hier.
Wat is groentesap precies?
Groentesap is het sap wat verkregen wordt door groente uit te persen. De vezels van de groenten worden bij de proces eruit gefilterd. Zo krijg je een sap waar geen harde stukjes in zitten en makkelijk en lekker is om te drinken.
Voor het maken van groentesappen worden verschillende technieken gebuikt. Voor consumenten zijn de slowjuicer en de sapcentrifuge de meest gebruikelijke technieken. Het voordeel van deze technieken is dat de groente tijdens het persen niet warm wordt. Door verhitting gaan namelijk vitamines verloren.
Verschil groentesappen en vruchtensappen
Groentesappen lijken veel op vruchtensappen. De vezels zijn eruit gefilterd en ze zijn beiden rijk aan vitamines en antioxidanten. Op twee punten is er een belangrijk verschil tussen groente- en vruchtensappen. Groentesappen bevatten meer mineralen en spoorelementen dan vruchtensappen. Groenten onttrekken mineralen aan de bodem waarop ze groeien en komen zo in de groente terecht.
Een ander belangrijk verschil is dat groentesappen nauwelijks suikers en koolhydraten bevatten. Dit terwijl vruchtensappen juist erg rijk zijn aan suikers. Hierdoor bevatten groentesappen aanzienlijk minder calorieën dan vruchtensappen en verstoren ze de bloedsuikerspiegel niet. Dit is niet alleen gunstig voor mensen met diabetes maar voor iedereen die gezond wilt blijven, overgewicht wilt voorkomen en beter in zijn energie wilt zitten. Het is dus goed idee om dit te drinken na het sporten!
Groentesappen bestaan doorgaans uit een mix van verschillende groentesoorten. Zo ben je ervan verzekerd dat je lichaam wordt voorzien van allerlei vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Als je groentesap koopt, zitten daar vaak wel acht tot twaalf soorten groenten in. Naast het sap van de groenten wordt vaak een klein beetje vruchtensap aan de groentesappen toegevoegd. Dit wordt gedaan om de smaak van de groentesappen te verbeteren. Als je gewend bent aan de smaak van groentesap dan kan je het beste kiezen voor varianten waar het minste vruchtensap in zit. Zo hou je de hoeveelheid suikers en calorieën zo laag mogelijk.
Als je zelf groentesap wilt gaan maken, is het goed om gebruik te maken van groentesap recepten. Reden hiervoor is dat je er dan vanuit kunt gaan dat de gekozen groentesoorten wat betreft smaak goed bij elkaar passen.
Waarom biologisch
Voor het maken van één glas groentesap heb je wel 400 gram groente nodig. Dit is erg veel. De meeste mensen eten slechts 150 tot 200 gram groente per dag. Je kunt je voorstellen dat als je niet-biologische groenten gebruikt dat dan ook de hoeveelheid giftige stoffen die je binnen krijgt aanzienlijk is. Daarnaast bevatten biologische groenten meer vitamines, antioxidanten en mineralen dan niet-biologische. Zo krijg je extra veel voedingsstoffen binnen. Van biologische groenten wordt ook vaak gezegd dat deze lekkerder zijn. Ze worden door de boeren met meer aandacht geteeld en dat proef je.
Kies altijd biologisch bij een detox
Veel mensen houden één of meerdere keren per jaar een detox. Even de tijd om het lichaam te laten herstellen van alle troep die het binnen heeft gekregen. Omdat er tegenwoordig zoveel manieren zijn waarop giftige stoffen in ons lichaam kunnen komen stappelen deze zich op. Het lichaam (de lever en de nieren) hebben niet de capaciteit om alles af te voeren. Ons lichaam komt in aanraking met onwenselijke stoffen door:
- Verontreiniging in de voeding zoals door pesticide gebruik in de groente en fruitteelt en hormonen en antibiotica gebruik in de veeteelt.
- Luchtvervuiling
- Tabaksrook
- Alcohol consumptie
- Cosmetica en verzorgingsproducten zoals deodorant
- Schoonmaakmiddelen
- Medicijnen
Een detox kuur bestaat uit een vastenperioden gevolgd door een perioden van sapvasten. De vastenperiode is een periode van een tot drie dagen waarin je geen vast voedsel eet en alleen water of kruidenthee drinkt. Na deze vastenperiode wordt overgegaan op het drinken van groentesappen. Wel 1,5 tot 2 liter groentesap per dag. Op deze manier wordt het lichaam voorzien van grote hoeveelheden micronutriënten zonder het te belasten met macronutriënten. Het spijsverteringsstelsel wordt op die manier ontlast, terwijl het lichaam wel veel voedingsstoffen binnen krijgt. Bioactieve stoffen, zoals chlorofyl, in groentesappen helpen de lever zich te ontdoen van de opgehoopte giftige stoffen.
Je kunt je voorstellen dat een dergelijke detox kuur alleen nut heeft als je voor biologische groentesappen kiest. Zou je gebruik maken van niet-biologische groentesappen dan zou het lichaam alsnog belast worden met grote hoeveelheden pesticiden en nog niet aan ontgiften toekomen.
Voordelen van groentesap versus groente
Om je gezondheid te verbeteren kan je natuurlijk ook meer groente gaan eten. Toch heeft het drinken van groentesap een aantal voordelen. Zo is het gemakkelijker om één glas groentesap te drinken dan 400 gram groente eten. Een ander voordeel is dat bij groentesap alle vitamines en antioxidanten bewaart zijn gebleven. Bij het koken van groenten gaat namelijk tot wel 50% van de vitamines verloren. Dit komt omdat de in wateroplosbare vitamines oplossen in het water waarin het gekookt wordt.
Als je groentesap drinkt, worden alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen in vloeibare vorm aangeboden. Hierdoor absorbeert de dunne darmwand ze gemakkelijk. De voedingsstoffen worden beter opgenomen. Zeker voor mensen met spijsverteringsproblemen biedt dit grote voordelen. Zo kan de darmwand bij mensen met coeliakie beschadigd zijn waardoor er tekorten aan voedingsstoffen kunnen ontstaan. Door groentesappen te drinken kan je het lichaam toch de voedingsstoffen aanbieden die het zo hard nodig heeft voor het herstel van de darmwand.
Biologische groentesappen passen dus prima in een biologisch voedingspatroon. Ben jij al overtuigd van de kracht van deze biologische sapjes?
Geef een reactie