Voedselverspilling is een hot topic in de horeca. De meeste horecagelegenheden gooien dagelijks veel te veel eten weg. Dat is niet alleen zonde, maar ook nog eens heel slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop dit tegen kan worden gegaan. Natuurlijk wil je jouw gasten laten genieten van een heerlijke tijd, hapjes en drankjes. Maar dat moet niet betekenen dat er kilo’s eten wordt weggegooid. Maar hoe zorg je ervoor dat er veel minder producten in de prullenbak belanden? Met behulp van de volgende drie tips kom je al een heel eind.
1. Verleng de houdbaarheid met een vacuümmachine
Steeds meer horecabedrijven maken gebruik van een professionele vacumeermachine om hun levensmiddelen anders te verpakken. Producten die vacuüm verpakt worden, gaan namelijk tot wel vijf keer langer mee. Bovendien nemen ze veel minder ruimte in beslag in de koeling of vriezer. Doordat je de producten langer en veiliger kunt bewaren, verspil je over het algemeen ook stukken minder.
Daarnaast zien we dat levensmiddelen door de leverancier vaak erg onhandig worden verpakt. Hierdoor nemen ze zoveel ruimte in beslag, dat je nooit voldoende in de koeling kunt leggen. Het is elke keer weer puzzelen om alles in de koeling te krijgen. Dat werkt niet prettig. Als je de producten zelf vacuüm verpakt, nemen ze veel minder ruimte in beslag en zou je dus ook grotere voorraden kunnen kopen. Houd er wel rekening mee dat het uiteraard belangrijk is om slim in te kopen, dus dat je er wel zeker van moet zijn dat deze voorraad dan ook op tijd gebruikt wordt.
2. Meten is weten
Het is misschien een inkoppertje, maar om verspilling tegen te gaan is het belangrijk dat je weet hoeveel voorraad je nodig hebt. Meten is weten. Er zijn verschillende programma’s waarmee je het algoritme van het restaurant kunt bepalen. Wat wordt er wanneer gegeten? Dit is niet alleen afhankelijk van jouw restaurant en de gasten, maar ook van de dagen van de week. Zo is de kans bijvoorbeeld groter dat er op een gewone doordeweekse dag sneller voor gezonde producten wordt gekozen dan op een vrijdag of zaterdag.
Als je weet welke producten op welke dagen de voorkeur hebben, is het makkelijker om zorgvuldig inkopen te doen. Hiermee zorg je ervoor dat je voorraad geoptimaliseerd is en verminder je het risico dat je dingen weg moet gaan gooien.
3. Geef overgebleven restjes mee
Zijn er regelmatig gasten die hun bord niet helemaal leeg kunnen eten? Simpelweg omdat de porties voor hen te groot zijn? Dan is het natuurlijk zonde als dit bij jullie in de prullenbak terechtkomt. In veel landen wordt dan ook een zogenaamde ‘doggybag’ meegegeven. Hierbij worden de restjes in een bak of zakje mee naar huis gegeven. Dit zien we inmiddels ook steeds vaker terug in Nederland. Geen wonder, want hiermee kan veel voedsel worden bespaard en zo krijgen klanten echt waar voor hun geld.
BewustBiologisch geeft graag tips voor een duurzamer leven. Hier vind je een overzicht van biologische restaurants die wij aanbevelen!
Geef een reactie