Eten doen we allemaal. Gemiddeld zo’n drie keer per dag. Maak jij van al je maaltijden een waar feestje? Of houd je het liever simpel? Na je urenlang uitsloven in de keuken, mag een perfect gedekte tafel natuurlijk niet ontbreken. Tafel dekken etiquette is je oplossing! Hoe je dit doet? Wij vertellen het je graag in dit blog.
Tafel dekken etiquette
Er zijn een aantal ‘regels’ voor het dekken van je tafel. Deze worden ook wel tafel dekken etiquette genoemd. Je vraagt je wellicht wel eens af: hoe dek ik mijn tafel? Wij zetten het allemaal voor je op een rijtje.
Borden stapelen: hoe zat het ook alweer?
Borden zet je twee centimeter van de tafelrand en recht voor de stoel neer. Je begint met een onderbord. Dit bord wordt vaak niet gebruikt. De borden stapel je op elkaar van groot naar klein, waarbij het kleinste bord voor het voorgerecht bedoeld is. Serveer je als hoofdgerecht iets dat niet op een bord uit de stapel past, bijvoorbeeld soep? Dan serveer je dit apart op een ander bord.
Boven de borden staat aan de linkerkant een bordje met een botermesje. Dit gebruik je voor het brood vooraf.
Bestek etiquette bij de tafel dekken
Van binnen naar buiten of van buiten naar binnen werken? Weet jij het nog? Het juiste antwoord is: buiten naar binnen. Dit betekent dat je voor het eerste gerecht het buitenste bestek gebruikt. Voor het volgende gerecht gebruik je dan weer het (dan) buitenste bestek en zo werk je je weg naar het binnenste bestek.
Vorken liggen links van het bord, messen en lepels rechts. Daarbij liggen de messen dichterbij het bord dan de lepel(s). De snijzijde van het mes leg je altijd naar het bord toe. Organiseer je een groot diner en vind je het mooi om iedereen hetzelfde bestek te geven? Horeca bestek van HorecaRama is een mooie oplossing!
Het bestek voor het nagerecht ligt boven het bord. Daar ligt dus vaak ook een lepeltje of vorkje. Het lepeltje wijst dan naar links en het vorkje naar rechts. Zo schuif je bij het nagerecht het bestek makkelijk naar de correcte zijkant van het bord. Gekke regeltjes zijn het soms, vind je niet?
Glazen en servetten positioneren volgens de etiquette
Aan de bovenkant van het bord rechts zet je alle glazen neer. Deze staan in een schuine lijn naar beneden. Je begint bovenaan met een waterglas. Hierna volgt het rode wijnglas en je sluit af met een witte wijnglas.
Het is voor je gasten en jezelf fijn als je een servet serveert bij het dekken van de tafel. Het servet leg je links van het bord naast de vorken. Ook kan je het servet op het bord serveren. Of, zoals op de foto, op het onderbord en onder het bord voor de eerste gang.
Tafel dekken met leuke decoratie: maak het gezellig
Het is geen noodzaak, maar het is wel een leuk extraatje om het diner nóg gezelliger te maken. Je tafel kan je aankleden met duurzame (diner)kaarsen, bloemen of ander groen. Vermijd hierbij plastic decoratie of aankleding die je na eenmalig gebruik gelijk weggooit. We willen het graag biologisch en duurzaam houden, toch?
Wil je het helemaal goed doen? Ga dan voor vleesvervangers in plaats van een stuk ‘echt’ vlees. Waarom? Dat lees je in dit blog.
Het is ook leuk om rekening te houden met een thema. Geef je een kerstdiner? Versier je tafel dan met dennentakken en kerstballen. Organiseer je een etentje met Pasen? Een paashaas beeldje of een mooie vaas met takken en decoratie eieren maken de sfeer helemaal compleet.
Horeca servies is ook leuk om aan te schaffen als je regelmatig luxe of gezellige diners organiseert of een ware host bent voor al je gasten. Zo heb je voor verschillende gelegenheden een mooi servies, waardoor je eten nóg lekkerder smaakt.
Wil je meer lezen over biologische voeding en eten? Klik dan hier.
Geef een reactie