De tijd sinds het uitbreken van Covid-19 laat nog geen geloofwaardige bevindingen toe over de milieueffecten op lange termijn. Er zijn echter individuele indicatoren voor effecten op korte termijn. Voor het milieu is het virus een economische crisis met positieve effecten.
Stagnatie van de industrie leidt tot minder doordringing van schadelijke stoffen in bodem en water. Minder vervuiling en verbruik van grondstoffen neemt af naarmate de productie afneemt. Ook het klimaat profiteert op korte termijn van de economische gevolgen van het virus. Gesloten bedrijven en thuiskantoren beperken de stroom van mensen en goederen. Bovendien wordt het verbruik van elektriciteit en olie verminderd als gevolg van een productiedaling en het stopzetten van reizen, vooral vliegreizen.
De belasting voor het milieu door stikstof en schadelijke emissies worden verminderd. Volgens de voorspellingen zou de corona-crisis in Nederland meer dan dertig procent minder CO2 opleveren dan in 2019. Samen met de milde winter zullen de eenmalige effecten van de crisis ertoe leiden dat Nederland de klimaatdoelstelling voor 2020 haalt.
Individuele perceptie
Er is een groeiend bewustzijn bij iedereen die door beperkingen een kleinere ecologische voetafdruk heeft. Dit wordt ook bevestigd door experts. Op de middellange termijn hebben mensen tijdens de economische crisis minder geld beschikbaar. Dit kan hun leven in gevaar brengen. Maar het betekent ook dat je minder kunt uitgeven aan emissies door vliegen, reizen of thuisverbruik.
Natuurlijk is de mensheid niet van de aardbodem verdwenen, en ze consumeert het nog steeds van huis. Maar zelfs degenen die de hele dag thuis blijven, de lichten en de verwarming aan laten en levering aan huis laten doen, ontkennen niet de algehele positieve impact van de corona-crisis op het klimaat. De besparingen als gevolg van verminderde mobiliteit, vakantiereizen en gesloten bedrijven die niet verwarmd zijn, zijn enorm.
Verontreinigende stoffen blijven in het milieu
Het klinkt allemaal erg positief. Maar dat betekent niet dat de hele omgeving snel zal regenereren. Veranderde milieu-impact in enkele weken betekent niet dat er geen vervuiling meer aanwezig is. Ze zitten nog in de bodem en in het water, broeikasgassen zitten nog in de lucht. Alleen directe luchtverontreiniging zoals vaste deeltjes en stikstofdioxide wordt verminderd.
Lange termijn effecten
Daarom is het zo belangrijk om de langetermijneffecten op het milieu niet uit het oog te verliezen. Omdat serieuze voorspellingen nog niet mogelijk zijn, gebruiken wetenschappers historische gegevens. Het”SARS-CoV2-virus” is historisch uniek … Hetzelfde geldt voor de effecten ervan. Het belang van een pandemie voor het milieu kan echter worden voorspeld met historische vergelijkingen. Het verleden laat zien dat na elke crisis In termen van emissies een lichte daling is in het jaar na een wereldwijde crisis. Slecht een jaar later is de uitstoot echter al gestegen tot een recordhoogte van 9,1 miljard ton.
De crisis heeft de wereldwijde trend van toenemende CO2-uitstoot en de daarmee gepaard gaande opwarming van de aarde zeker niet gestopt.
Beleidsprioriteiten
Op de lange termijn, net als voor de corona-crisis, zullen alleen individuele gedragsveranderingen en beleidsmaatregelen om het milieu te beschermen en de klimaatcrisis te overwinnen, helpen. Deskundigen waarschuwen dat de prioriteiten hier niet mogen veranderen. Milieu- en klimaatbescherming worden snel een luxeprobleem in het licht van een recessie. De economie heeft geen geld voor de nodige investeringen in energie-efficiëntie, aan de verlamde economie mogen geen aanvullende voorwaarden worden gesteld, subsidies voor milieuvriendelijke technologieën worden opgeschort, omdat de staat ook geen geld heeft.
De bereidheid van het publiek om actief te zijn op het gebied van klimaatbescherming neemt af, omdat er meer existentiële problemen zijn. Maar jij niet toch? Houd jij samen met ons jouw bewuste leven vol?
Geef een reactie