Ondergoed moet gewoon goed zitten, punt. Daar zijn we het helemaal mee eens. Maar ondergoed kan meer dan alleen goed zitten: het kan ook goed zíjn. Goed voor het milieu en goed voor de mensen die het maken. Met duurzame kleding, zoals bijvoorbeeld ondergoed van bamboe draag jij een steentje bij aan een betere wereld. Dat zit (extra) goed dus!
Het duurzame productieproces van bamboe ondergoed
Bamboe is een geweldige stof die sinds 2001 als textielvezel wordt gebruikt. Langzaam maar zeker wint bamboe terrein: in steeds meer winkels vind je kleding, ondergoed en sokken gemaakt van bamboe. Dat is goed nieuws voor het milieu, want wist je dat bamboe erg milieuvriendelijk is, zeker in vergelijking met katoen? Het zit zo:
- De algehele belasting van het milieu is bij de productie van bamboe tot wel 80% minder dan bij katoen.
- Bamboe groeit goed zonder pesticiden. Dat staat in schril contrast met katoen: zo’n 11% van de gebruikte pesticiden en maar liefst 25% van de gebruikte insecticiden die ieder jaar wereldwijd gebruikt worden, zijn onderdeel van de katoenteelt.
- Bamboe groeit efficiënter dan katoen: het groeit sneller en heeft weinig land nodig. Bamboe kan tot wel 20 centimeter per dag groeien!
- Bamboe heeft veel minder water nodig dan katoen. Om een kilo katoen te produceren (ongeveer genoeg voor een spijkerbroek en een T-shirt), is zo’n 10.000 liter water nodig. Voor een kilo bamboe is slechts ongeveer een derde van die hoeveelheid water nodig.
- Bamboe neemt meer CO2 op dan een vergelijkbare groep bomen en geeft ons er meer zuurstof voor in de plaats.
Waarom bamboe zo lekker zit
Dat bamboe zo lekker zit, komt lang niet alleen doordat het productieproces zoveel duurzamer is dan dat van katoen. Er zijn nog meer redenen waarom je bamboe sokken, je naadloos ondergoed van bamboe en je bamboe shirts zo fijn zitten:
- Hoog draagcomfort dankzij ronde bamboevezels
Bamboe heeft ronde, gladde vezels. Dit zorgt voor een zacht en fijn gevoel op de huid. In bamboekleding zit vaak een klein aandeel (biologisch) katoen, omdat katoen minder zacht, maar wel sterker is dan bamboe. Om een bamboe kledingstuk lang mee te laten gaan, wordt het versterkt met een klein beetje katoen.
- Beschermt tegen UV-straling
Superfijn aan bamboe: het beschermt je huid tegen UV-straling. Een bamboe kledingstuk filtert 98% van de schadelijke UV-straling.
- Kreukt niet en is antistatisch
Ben je niet zo’n fan van de strijkbout, dan is bamboe je vriend: een bamboe shirt zal amper kreuken, dus strijken is niet nodig. Ook is de stof antistatisch en kan hij gewoon in de wasmachine.
- Neemt veel vocht op, dus nare zweetplekken zijn verleden tijd
Bamboe neemt tot wel 70% (!) meer vocht op dan katoen. Transpireer je snel, dan is bamboe dus een fijne stof om te dragen. Je hebt geen last van zweetplekken en ook niet van een shirt dat klam aanvoelt door zweet. Heb je last van zweetvoeten? Probeer dan zeker eens bamboe sokken!
- Thermo-eigenschappen
De open structuur van de bamboevezel zorgt ervoor dat bamboe in de winter lekker warm is en je in de zomer koel houdt. Dat maakt bamboe basics tot slimme basics die je het gehele jaar door kunt dragen.
hoe zit het met de sociale verantwoordelijkheid van bamboe?
Ben je op zoek naar bamboe ondergoed dat niet alleen goed voor het milieu en voor jouw huid is, maar dat ook op een sociaal verantwoorde manier is geproduceerd? Dan is Bamboo Basics het adresje dat jij zoekt.
Bij Bamboo Basics vind je bamboe ondergoed voor dames en heren dat zowel hip als sociaal verantwoord is. Zij werken met een Code of Conduct en waarborgen op die manier een veilige werkomgeving en een eerlijk loon voor hun productiemedewerkers. De bamboe is afkomstig van FSC-gecertificeerde plantages, wat instaat voor verantwoord bosbeheer. Ook is Bamboo Basics OEKO-TEX 100 gecertificeerd: hun bamboeproducten bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.
En de prijzen? Die vallen ook mee. Een 3-pack tailleslips voor dames van verantwoord geproduceerde bamboe heb je al voor €19,95 bijvoorbeeld. Een 3-pack boxershorts voor heren leg je in je winkelmandje voor €29,95. Bamboe is dus niet alleen vriendelijk voor mens en milieu, maar ook voor je portemonnee!
Benieuwd naar meer tips voor een duurzamer leven? Kijk dan hier.
Geef een reactie