Greenwashing betekent dat een modemerk zich duurzamer voordoet dan dat -ie in werkelijkheid is. Een combinatie van witwassen en een beetje duurzaamheid, dus. Maar hoe herken je dit nu bij een kledingmerk? Je leest ‘t hier!
Duurzame kleding is in opkomst. Gelukkig maar, want de kledingindustrie is hartstikke vervuilend. Wist je bijvoorbeeld dat het 10.000 liter water kost om een spijkerbroek te kopen?! Juist. Tijd voor verandering, dus. Maar hoe maak je nu onderscheid tussen écht duurzame mode en greenwashing?
Sustainable VS Greenwashing
Je bent lekker duurzaam bezig. Je koopt niet meer te pas en te onpas een nieuwe outfit en je blijft het liefst weg van de high street ketens waarvan je weet dat ze kleding nét iets te goedkoop aanbieden. Maar dan komen ze opeens met een sustainable collection…
Jij denkt: ik ben lekker bezig, maar in werkelijkheid is het een marketingtruc om duurzamer over te komen dan dat ‘t kledingmerk in werkelijkheid is. En jij doet daar vrolijk aan mee.
Greenwashing: doe maar duurzaam!
Tot nu. Want zo kom je erachter of ‘t greenwashing of écht duurzame mode is. Termen als ‘conscious en committed’ vliegen je om de oren. Maar het blijkt voor de consument lastig om te achterhalen wanneer het een valse belofte is. Dat is ook niet zo gek, want er is geen eisen-lijst om te bepalen of een merk écht duurzaam is of maar gewoon wat zegt. Verwarrend hè? Dat vinden wij ook. Doordat partijen als H&M en ASOS strooien met duurzame termen, maar dat niet zijn, vindt de consument het een stuk lastiger om te bepalen of iets duurzaam is of niet.
We geven je daarom graag een aantal tips om écht duurzaam te shoppen.
Tip 1: shop tweedehands
Al valt dit ook nog te betwisten. Veel kleding in tweedehands winkels komt namelijk óók van high street ketens. Het enige verschil is dat je de levenscyclus van het kledingstuk verlengt. En dat is natuurlijk veel duurzamer dan zomaar iets ‘nieuws’ kopen.
Tip 2: kijk bij de ‘over ons’ pagina van een kledingmerk
Heb je een duurzaam kledingstuk op het oog, maar wil je zeker weten dat -ie duurzaam is? Check de ‘over ons’ pagina. Staat hier een uitgebreid verhaaltje over de materialen en manier van werken? Dan kun je ervan uit gaan dat het duurzaam is.
Tip 3: check wat er online over geschreven is
Wanneer je een merk googelt + de vraag: is dit duurzaam? Dan kom je (als het goed is) bij veel onderzoeken en recensies uit over het kledingmerk.
Jezelf duurzaam kleden is het begin van jouw duurzame leven.
Geef een reactie