We horen het regelmatig: gevarieerd eten is belangrijk. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Hoewel zo’n uitspraak natuurlijk makkelijk gezegd is, kan het soms erg lastig lijken om ook daadwerkelijk gevarieerd te eten. Hoe zet je steeds weer een gevarieerde maaltijd op tafel? Lees verder voor onze tips en tricks!
Variatie in al je maaltijden
Bij gevarieerd eten denken we met name aan het avondeten. Natuurlijk is het belangrijk om af te wisselen met de gerechten die je ’s avonds eet. Maar vergeet ook niet je ontbijt en je lunch, waarbij je misschien nog wel meer de neiging hebt om vrijwel elke dag hetzelfde te eten.
Gezonde en goede voeding betreft juist ook afwisseling in je ontbijt en lunch, evenals in je avondeten. Als je bijvoorbeeld bij je lunch de ene dag een boterham eet en de andere dag een salade, ben je hier al goed mee bezig. Je kunt eens drie tot vijf verschillende ontbijtjes en soorten lunch bedenken, die je regelmatig afwisselt. Zo krijg je ook al gauw meer groenten binnen dan wanneer je standaard altijd maar die boterham pakt.
Gebruik recepten voor variatie
Eerlijk is eerlijk: het is best lastig om elke avond maar weer iets te moeten bedenken om te eten. Om je hierin te motiveren en om dit eenvoudiger te maken, is het een slim idee om met gezonde recepten te koken. Er zijn een heleboel recepten om uit te kiezen. Zo wordt het denkwerk eigenlijk voor je gedaan: dat maakt het zeker een stukje makkelijker om gevarieerd te eten. Als je de recepten opslaat en hierop terugkijkt, kun je ook nog eens beter achterhalen wat je eerder in die week al hebt gegeten, om hier de aankomende recepten verder op aan te passen. Zo plan je dus wat je eet, wat het ook haalbaarder maakt om hier variatie in aan te brengen.
Eet wat er past bij het seizoen
Een natuurlijke manier om meer af te wisselen met wat er op je bord ligt, is door mee te eten met het seizoen. Zo groeien er ’s winters andere groenten dan ’s zomers! In de supermarkt is vaak alles het hele jaar door te verkrijgen, maar als je je erin verdiept wat nu echt in het seizoen is, ga je op een heel andere manier eten. Ook is dit een bewustere manier van eten, waar je meer voldoening uit kunt halen.
Blijf nieuwe dingen proberen
Je hebt misschien de neiging om uit gemak steeds maar hetzelfde eten op tafel te zetten. Hoewel dat ergens wel begrijpelijk is, is het een beter idee om nieuwe dingen te blijven proberen. Denk aan nieuwe ingrediënten en nieuwe recepten. Als je hierin een nieuwsgierige houding aanneemt, is het hartstikke leuk om hier open voor te blijven staan. Ook dat draagt eraan bij om gevarieerder te eten!
Geef een reactie