Wie kent ‘m niet: de zitbal. Een grote, opblaasbare bal die we veelvuldig aangeraden krijgen van de fysiotherapeut. Je kunt er onder andere op werken: door op de bal te zitten, heb je automatisch een actieve houding, wat je rug soepel houdt en rugpijn voorkomt.
Vind je het vooruitzicht om de hele dag op een opblaasbare bal te zitten toch niet zo fijn of zoek je een professionelere oplossing? Een goede ergonomische bureaustoel geeft je dezelfde actieve houding als een zitbal!
Zo werkt een ergonomische bureaustoel
Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontwikkeld om je voortdurend in beweging te houden. Waar een normale bureaustoel ‘vast’ staat en je houding dus ‘bevriest’, kies je met een ergonomische dynamische stoel voor constante, kleine bewegingen. We noemen dit dynamisch zitten: doordat het zitvlak van de stoel kantelbaar is in iedere richting, zit je net zo actief als wanneer je op een zitbal zit.
Op een zitbal moet je zelf je evenwicht houden. Hierdoor ben je steeds actief aan het bewegen: je maakt kleine bewegingen en houdt zo je rug-, nek- en buikspieren voortdurend in beweging. Zo werkt het ook bij een ergonomische bureaustoel: je zit net zo actief als op een zitbal, maar dan een stuk comfortabeler.
Zere rug door het thuiswerken? Ergonomisch thuiswerken vermindert rugklachten
De cijfers liegen er niet om: in 2019 klopten zo’n 100 op de 1000 mannen en 133 op de 1000 vrouwen met rug- of nekklachten bij de huisarts aan. Dit was nog vóór de coronasituatie. Corona maakt de situatie er niet beter op: we kampen massaal met rugklachten door het thuiswerken. Het AD kopte al in november 2020: ‘Explosieve groei van rugklachten door thuiswerken’.
Met een goede ergonomische bureaustoel die bij jouw lichaam en werkzaamheden past, voorkom en verminder je rugklachten. Actief zitten helpt de rug te trainen en maakt spieren krachtiger. Je bent op een ergonomische bureaustoel niet meer ‘vastgeroest’ in je houding, maar zit op een beweeglijke zitting. Hierdoor maak je steeds kleine bewegingen, gemerkt of ongemerkt.
Een ergonomische bureaustoel is een doeltreffende manier om je spieren voldoende te trainen, ook als je heel de dag zit. Heb je momenteel al rugklachten, dan helpt een ergonomisch dynamische bureaustoel die klachten te verminderen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Een ergonomisch dynamische bureaustoel is een verstandige investering in je gezondheid, juist als je geen rugklachten hebt.
Veelgestelde vragen over ergonomische bureaustoelen
Ik heb een hernia of scoliose, is een ergonomische bureaustoel dan een goed idee voor mij?
Ja, juist als je al last hebt van rugklachten zoals een hernia of scoliose, is een dynamische bureaustoel een adequaat middel om de strijd aan te gaan met je rugpijn.
Word je niet heel moe van continu jezelf in balans houden op een ergonomische bureaustoel?
Hier zijn veel mensen bang voor. Zeker als je al eens op een zitbal hebt gewerkt, weet je dat het flink wennen is om jezelf continu in balans te moeten houden. Een dynamische bureaustoel werkt hetzelfde als een zitbal, maar zit wel comfortabeler. Je hebt een rugleuning, armleuningen en een lendensteun, waardoor je meer ‘in je stoel’ dan ‘op je stoel’ zit. Veel mensen vinden een dynamische bureaustoel wel even wennen. Als ze er eenmaal aan gewend zijn en de positieve uitwerking van de stoel op hun spieren merken, willen ze echter niets anders meer.
Ik weet niet zeker of dit iets voor mij is. Kan ik een ergonomische bureaustoel ook vrijblijvend uitproberen?
Goed nieuws voor je! Als je twijfelt of zo’n dynamische bureaustoel iets voor jou is: je kunt ‘m bij Spinalis gratis uitproberen. Wel twee weken lang! Bij deze specialist in ergonomische stoelen vind je een groot assortiment ergonomische bureaustoelen. Daarnaast krijg je goed advies over de stoel die het best bij jou en jouw (thuiswerk)situatie past.
Ergonomisch thuiswerken doe je dus met een ergonomische bureaustoel! Zo verminderen je rugklachten en kan jij verder met duurzaam werken. Of je dat nu thuis doet of op kantoor.
Geef een reactie