De afname in het aantal soorten flora en fauna de laatste decennia heeft in combinatie met een groeiend besef voor duurzaamheid gezorgd voor een nieuwe kijken op het bouwen van woningen.
Waarom een duurzaam huis bouwen?
Nieuwe huizen, maar ook bedrijfspanden, zorgen voor steeds minder leefruimte en verblijfplaatsen voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Daarnaast zijn energiebesparende maatregelen zoals na-isolatie van bestaande gebouwen in sommige gevallen ook nadelig voor sommige soorten vogels en ook voor vleermuizen.
Deze dieren overwinteren of planten zich vaak voort in gaten, spleten en spouwmuren. Als gevolg van deze ontwikkelingen op bouwkundig gebied is het aantal gierzwaluwen en huismussen sinds het einde van de vorige eeuw enorm gedaald. Voor deze soorten geldt inmiddels gelukkig ook een strikte bescherming in ons land.
Duurzaam bouwen in de praktijk
De maatregelen en manieren om de natuur te integreren bij de bouw van woningen, kantoorpanden en ander gebouwen vatten we samen in de term ‘natuurinclusief bouwen‘. Hierbij kun je onder andere denken aan begroeide gevels en groene daken, maar ook de aanleg van vijvers en insectenmuren. Zelfs het plaatsen van vleermuiskasten.
Voordelen van duurzaam bouwen
Een duurzaam huis bouwen levert de volgende voordelen op:
- Warmte regulerend.
- Geluidsisolatie.
- Minder luchtvervuiling.
- Betere waterbergingscapaciteit tijdens stortbuien.
- Bestuiving van gewassen, fruitbomen, bloemen en tuinplanten door insecten.
- Minder plaaginsecten, zoals muggen door insectenetende vogels en vleermuizen.
Voorbeelden & Checklist
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je niet alleen een checklist die je kan helpen bij het bouwen van een duurzame woning, maar ook een aantal technische voorbeelden.
Geef een reactie