We weten dat we het moeten doen, maar af en toe zien we door de bomen het bos niet meer. Kan die pizzadoos nu wel bij het karton of is het toch restafval? Makkelijk is het niet, wel noodzakelijk. Hieronder een aantal tips om het afval scheiden een stuk toegankelijker te maken.
- Maak het jezelf makkelijk
- Download de ‘afvalscheidingswijzer’
- Koop verpakkingen waar statiegeld op zit
- Wandel langs de glasbak
- Maak minder afval
- Begin in de supermarkt
- Investeer in een prullenbak
Inhoud
Waarom is afval scheiden belangrijk?
Afval scheiden is belangrijk. Maar waarom eigenlijk? De twee grootste redenen waarom afval scheiden zo belangrijk is, zijn heel simpel. Recyclen kost minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat. Er hoeven minder bomen gekapt te worden voor papier en er kan meer aardolie in de grond blijven zitten in plaats van veranderen in plastic.
Daarnaast kan je ook geld besparen door het scheiden van je afval. Als jij je afval scheidt, is de gemeente namelijk minder geld kwijt aan het verwerken ervan. De afvalstoffenheffing, de belasting die je betaalt voor het ophalen, afvoeren en verwerken van jou afval, gaat hierdoor omlaag.
Afval scheiden is dus goed voor het milieu én voor je portemonnee!
Afval scheiden tips
Nu we er weer aan herinnerd zijn waarom afval scheiden zo belangrijk is, hier dan eindelijk de beloofde tips! Want duurzaam wonen begint bij afval scheiden.
Tip 1: maak het jezelf makkelijk
Zet een klein emmertje of bakje voor het GFT-afval op het aanrecht wanneer je aan het koken bent. Zo verzamel je gemakkelijk alle schillen, etensresten en dergelijke en gooi je ze na het koken in een keer weg in de GFT-container.
Tip 2: download de ‘afvalscheidingswijzer’
En hang ‘m op bij je prullenbak of bewaar ‘m ergens in de buurt van je prullenbak. Zo weet je precies welk afval in welk vak of container hoort. Twijfel je? Pak de wijzer erbij en scheid als een pro!
Tip 3: koop verpakkingen waar statiegeld op zit
Zo hoef je zelf niet na te denken over in welke prullenbak het hoort en kosten je boodschappen bij het inleveren van de flessen of kratjes een stukje minder! Daarop aansluitend nog een gratis tip: zet lege flessen en kratjes gelijk in je auto. Zo heb je ze altijd bij je als je naar de supermarkt gaat en kan je ze gelijk inleveren. Geen ‘oeps, vergeten’ meer.
Tip 4: wandel langs de glasbak
Of langs de ondergrondse containers of de kledingbak. Zo kan je én je afval weggooien én heb je gelijk een wandelingetje gehad.
Tip 5: maak minder afval
Zo simpel is het. Minder afval betekent ook minder hoeven scheiden. Maak het jezelf dus makkelijk en kies voor minder afval.
Tip 6: begin in de supermarkt
Let bij het doen van je boodschappen op de verpakkingen van producten. Koop wat vaker navulverpakkingen en kies voor herbruikbare groente- en fruitzakjes in plaats van de plastic variant die je thuis gelijk weggooit. Over plastic gesproken, kies sowieso minder voor producten die in plastic verpakt zitten.
Tip 7: investeer in een prullenbak
Het klinkt misschien een beetje gek, maar koop een goede prullenbak. Nee, hij hoeft niet duur te zijn en een ontzettend mooi design te hebben. Hij moet vooral voor jou werken. Wil je een prullenbak met vijf verschillende vakken of is voor jou een prullenbak met twee genoeg? Ga na wat voor jou werkt. Sta jij nu telkens met een berg bananenschillen in je handen en kan je ze nergens kwijt? Dan is het wellicht handig om er een vak bij te nemen. Gebruik dan wel biologisch afbreekbare afvalzakjes om ze in weg te gooien.