Fietsen langs de Elbe is een leuk idee voor een milieuvriendelijke fietsvakantie. Als je dit wilt doen, is de kans groot dat je gebruik maakt van de Elbe Radweg. De Elbe Radweg is een weg van 1270 km lang. De weg begint bij de bron van de Elbe in het Reuzengebergte en eindigt in de Noordzee.
De Elbe Radweg is niet voor niets de populairste fietsroute in Duitsland. Door de Duitse fietsbond is de weg al zes jaar op rij als populairste fietsroute van Duitsland uitgekozen.
Afhankelijk van hoe je de route wilt rijden, is het handig om voor de hele route minimaal 14 dagen uit te trekken. Meestal wordt ervoor gekozen om de route op te delen in stukken. Ook zijn er Nederlandse reisorganisaties die een fietsvakantie langs de Elbe organiseren. Een daarvan is Fital Fietsreizen. Met hen ga je met de fietsbus richting Elbe, super duurzaam dus! Je hoeft niet te vliegen of zelfs maar de trein te pakken
De route van de Elbe Radweg
Tijdens de route kun je zelf het landschap een beetje uitkiezen. Zo loopt dit van vlak land tot bergen en heuvels. Ook kun je alleen vlak land of heuvels kiezen om overheen te rijden. Dit is een voorkeur van route. Voor de reis kun je volledig op de borden fietsen, aangezien deze de reis goed aangeven. Echter is het ook mogelijk om een GPS route te downloaden en volgen.
De juiste afstand kiezen
Voordat je gaat fietsen langs de Elbe, is het belangrijk om de juiste afstand te kiezen om te fietsen. Voor het kiezen van de afstand, kun je het beste kijken van welke stad naar welke stad je wilt fietsen. Hier zijn verschillende routes voor te vinden. Hieronder staan de meest populairste afstanden:
- Van Spindlermühle naar Dresden (ong. 430 km)
- Van Spindlermühle naar Praag (ong. 260 km)
- Van Dresden naar Praag (ong. 220 km)
- Van Dresden naar Dressau (ong. 260 km)
- Van Dresden naar Hamburg (ong. 600 km)
- Van Magdeburg naar Hamburg (ong. 370 km)
- Van Magdeburg naar Cuxhaven (ong. 480 km)
Als je de route wilt fietsen, is het beslissen van de richting waarop je gaat fietsen ook belangrijk. Dit is vooral afhankelijk van de route die je zoekt. Zo kun je van vlak naar heuvels gaan, maar ook andersom. Als je alleen heuvels of alleen vlak wilt fietsen, kun je hier ook voor kiezen. Dit maakt het fietsen langs de Elbe erg veelzijdig.
Het vervoer naar de steden
Om je reis te beginnen, moet je eerst naar de stad waar je begint reizen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. De meeste steden zijn makkelijk met het openbaar vervoer zoals treinen te bereiken. Vliegen is vaak ook een optie, maar natuurlijk heel slecht voor het milieu! Kies dan liever voor de fietsbus van Fital Fietsreizen.
Voor de liefhebbers kun je ook met een fietsbus van Cycletours mee. Met een fietsbus kun je je eigen fiets meenemen naar de locatie. Dit is namelijk een bus met een trailer aan de achterkant zodat je fiets makkelijk meegenomen kan worden.
Zelf fietsen of met een reisorganisatie mee?
Voordat je gaat fietsen langs de Elbe, is het belangrijk om te bepalen of je zelf gaat fietsen of met een reisorganisatie meegaat. Met een reisorganisatie kun je een vastgestelde route volgen, waarbij soms de overnachtingen al geboekt zijn. Hierbij kun je vaak ook op je eigen tempo fietsen. Je kunt met alle vrijheid overal fietsen, maar ook met een begeleider fietsen.
Ook kun je zelf gaan fietsen. Zo kun je zelf de route plannen en de bezienswaardigheden inplannen. Als je langs een bepaalde stad wilt, kun je ook hier overnachten of alles bekijken. De volledige planning ligt hierbij in je eigen handen. Wat je het beste kunt doen, is vooral afhankelijk van de manier waarop je fietst.
Ben je single? Er zijn ook reisorganisaties voor single reizen die fietsvakanties aanbieden. Bradly.nl is een goede organisatie voor single reizen. Bekijk hun overzicht van fietsvakanties voor singles.
Relaxte fietsers: rustig fietsen langs een rivier
Als relaxte fietser wil je het liefste rustig aan fietsen, neem je veel pauzes en fiets je het liefste over vlak terrein. De beste optie voor deze fietsers is de route van een reisorganisatie. Hier kun je namelijk het meeste uit halen. De Elbe route is niet zwaar dus geschikt voor alle soorten fietsers.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf de planning te maken. Als je dit als relaxte fietser wilt doen, kun je het beste niet meer dan 30 km tot 40 km per dag inplannen.
Toerfietsers: een heuveltje mag best
Een toerfietser heeft meestal al vaker een fietsvakantie gedaan en fietst graag door. Als toerfietser zie je het liefste zoveel mogelijk bezienswaardigheden. Als je dit wilt doen, kun je het beste zelf inschatten hoe snel je gemiddeld fietst en hier een planning voor maken.
Als toerfietser kun je ook met een reisorganisatie mee gaan. Deze kan de route voor je plannen. De route van een reisorganisatie is de beste optie met veel bezienswaardigheden. Het tempo is namelijk ook bedoeld voor de relaxte fietsers. Een combinatie van vlak en heuvels is de beste optie. De Elbe Radweg zou ik dus niet kiezen.
Sportfietsers: klimmen en nog eens klimmen
Als sportfietser is het natuurlijk de bedoeling om minimaal 100 km per dag te kunnen rijden. Een fietsroute is voor sportfietsers vooral bedoeld om te trainen. Lange pauzes en bezienswaardigheden zijn daarom ook niet belangrijk. Als je vooral voor het fietsen op vakantie gaat, kun je het beste zelf je planning maken.
Zo is het mogelijk om de hele route uit te rijden in zo’n 12 dagen. Ook kun je hierbij een deel van de route te pakken om te kijken hoe snel je deze kunt fietsen. Voor een sportfietser kan dit erg leuk zijn.
Mocht je de Elbe Radweg gaan fietsen, veel plezier!
Geef een reactie