Biologisch… we hebben het er tegenwoordig allemaal over en we horen het overal voorbij komen. Bedrijven noemen hun producten of diensten biologisch, producten in de supermarkt zijn voorzien van een sticker met biologisch en je nieuwe shirt bestaat uit biologisch katoen. Biologisch, biologisch en biologisch. Maar wat is biologisch nu eigenlijk?
Biologisch: wat is het?
In het kort: ‘biologisch’ is een beschermde term. Producenten mogen het alleen op een etiket zetten als dat product aan bepaalde eisen voldoet. Biologische producten hebben veel voordelen ten opzichte van niet biologische producten:
- Biologisch is milieuvriendelijker
- Biologisch is diervriendelijker
- Biologische voeding is in veel gevallen gezonder
- Biologische producten zijn eerlijk en vaak lekkerder
Biologisch voedsel
We weten dat het (vaak) wat duurder is en er een groen stickertje op zit, maar wat is biologisch voedsel nu precies?
Wat is biologisch voedsel?
Het verschil tussen biologisch voedsel en niet biologisch voedsel is dat er bij de productie van biologisch voedsel rekening wordt gehouden met het dierenwelzijn én het milieu. Wat daar precies onder wordt verstaan, is vastgelegd in allerlei eisen en voorschriften. Zo moeten biologische producten in Nederland voldoen aan de Europese Verordening van biologische productie. Wordt dit gecontroleerd? Jazeker! Het instituut Skal ziet erop toe dat het produceren, bewerken of verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening.
Een aantal van deze eisen zijn:
- Boeren gebruiken geen genetische modificatie
- Dieren krijgen over het algemeen minder antibiotica
- Dieren krijgen meer ruimte dan in gangbare veehouderij
- Dieren worden gevoed met biologisch voer
- De natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden
- Boeren wisselen verschillende soorten gewassen af op een stuk land
Biologische producten
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Met andere woorden: de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan en zo min mogelijk in te grijpen. Onder biologische producten verstaan we niet alleen voedsel. Ook kleding, gezondheids- en schoonheidsartikelen zijn voorbeelden van biologische producten.
Hoe herken je biologische producten
Biologische producten zijn herkenbaar aan keurmerken op het etiket. Naast dat Skal toeziet op de eisen en voorschriften, kunnen bedrijven zich ook biologisch laten certificeren bij Skal. Wanneer bedrijven zo’n biologisch certificaat ontvangen, mag het EU-biologisch kenmerk op de producten staan. Dit keurmerk herken je aan het ‘groene blaadje’, dat overigens ook zwart of wit afgedrukt kan en mag worden.
Bedrijven die aan de Europese regels voor biologische landbouw voldoen én aan de EKO-normen, kunnen het EKO-keurmerk op hun producten vermelden. EKO-normen zijn voorschriften waarmee boeren en bedrijven hun bedrijf extra duurzaam maken. Bedrijven die zo’n EKO-certificaat hebben, worden jaarlijks gecontroleerd. Het EKO-keurmerk herken je aan het zwarte vierkantje met de witte letters ‘EKO’ in een witte cirkel.
Het Demeter-keurmerk is het keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Het keurmerk herken je aan het oranje logo met een groene streep en de witte letters ‘demeter’. Producten met een Demeter-keurmerk voldoen aan de normen voor biologische landbouw. Daarnaast zijn er specifieke eisen om het Demeter-keurmerk te mogen voeren:
- Voer voor dieren moet 100% biologisch zijn en voor minimaal 80% afkomstig van eigen bedrijf
- Mest moet 100% biologisch zijn
- Maximaal aantal dieren op 1m² of per hectare
- Etc.