Iedereen houdt wel van kleding, het geeft een heerlijk gevoel als je een nieuwe outfit hebt gescoord en deze de volgende dag aan hebt. Maar in hoeverre houden we ook rekening met het milieu wanneer we de Bijenkorf afstruinen? Veel merken zijn zich bewust van de impact die ze achterlaten en houden zich bezig met duurzame kleding en mode. Maar uiteindelijk maakt de consument de keuze.
Inhoud
Allereerst, wat is duurzame kleding?
Om te weten of je duurzaam bezig bent, is het handig als je het begrip ‘duurzame kleding’ begrijpt. Kort samengevat houdt het in dat je het milieu zo min mogelijk belast. De kleding moet dus geproduceerd zijn op een manier dat de grondstoffen die worden gebruikt niet uitgeput raken. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met arbeidsomstandigheden en de manier van produceren.
In dit artikel maken we onderscheid in verschillende categorieën waarin een merk duurzaam kan zijn:
- Eerlijke productie
- Milieuvriendelijk
- Diervriendelijk
Eerlijke productie
Eerlijke kleding houdt in dat de arbeiders die de kleding maken hier eerlijk betaald voor krijgen, onder goede werkomstandigheden kunnen werken en er geen sprake is van kind- en/of dwangarbeid. Daarnaast moeten alle internationale opererende Europese bedrijven de richtlijnen van de OESO volgen (opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Hierin zijn verschillende zaken vastgelegd zoals werkgelegenheid, arbeidsverhoudingen, wetenschap, milieu, openbaarmaking van gegevens, mededinging, financiering en belastingen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN, de ILO-conventies en de VN-Verklaring van Rio over milieu en ontwikkeling.
Milieuvriendelijk
De productie van kleding schaadt nog vaak het milieu. Er zijn diverse factoren bij de productie die voor milieuvervuiling zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge CO2 uitstoot door fabrieken en transport of door de CO2 die vrijkomt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Daarnaast zorgt de productie van kleding vaak voor milieuvervuiling doordat er bij de productie veel microplasticvezels vrijkomen die in de lucht of het water belanden. Wellicht denk je dat jij als consument op deze factoren geen invloed hebt. Toch kun je als consument invloed hebben. Wij geven je hier later in deze blog een aantal tips voor.
Diervriendelijk
Dons, wol, bont en leer. Allerlei dierlijke materialen die nog steeds veelvuldig verwerkt worden in kledingstukken. Naast dat deze materialen natuurlijk niet op een diervriendelijke manier zijn verkregen, is de verwerking van de materialen vaak ook erg milieubelastend. Zo komen er bij de verwerking veel slechte stoffen en chemicaliën vrij. Gelukkig is het relatief makkelijk om diervriendelijk te zijn in je kleding. Koop bijvoorbeeld geen kleding van de volgende materialen:
- Bont
- Leer
- Wol
- Dons
- Zijde
Wanneer je toch een mooi kledingstuk hebt gevonden dat (gedeeltelijk) van één van de bovenstaande materialen is gemaakt kun je ervoor kiezen om producten te kopen die van plantaardige of gerecyclede producten zijn gemaakt.
Nu we je informatie hebben gegeven, vind je hieronder nog een aantal tips waarmee jij je kledingkast kan verduurzamen.
Tip 1: Tweedehandse duurzame kleding
Tweedehands kleding is een duurzame manier om lekker te shoppen. De kleding die je koopt is immers al geproduceerd. Echter blijft de vraag, is die kleding in eerste instantie duurzaam geproduceerd? Dat blijft uiteraard lastig. Wel is de stof waarvan de kleding is gemaakt een goede indicator. Als je kleding gemaakt is van bamboe, tencel, organisch katoen of linnen dan heb je een grotere kans dat jouw kleding enigszins duurzaam is geproduceerd.
Tip 2: Ga creatief om met je huidige kleding
De meeste impact kun je hebben door slim en creatief om te gaan met de kleding die je al hebt. Laat je kleding bijvoorbeeld opknappen of maak iets nieuws van het materiaal van je kleding in plaats van direct een nieuw kledingstuk aan te schaffen. Ook kun je je kleding aanbieden voor recycling. Belangrijk is dat je zo lang mogelijk doet met je kleding. Ben je een kledingstuk zat? Dan kun je deze bijvoorbeeld ruilen.
Tip 3: Kijk kritisch naar je kledingkast
Deze tip hangt een beetje samen met de vorige. Neem eens een paar uur om kritisch naar je kledingkast te kijken. Welke kledingstukken heb je nu echt nodig en welke kleding mis je? Bedenk daarna hoe je aan de kleding die je nog mist kunt komen. Kijk bijvoorbeeld naar tweedehands kleding of probeer een kledingruil op te zetten.
Tip 4: Verdiep je in duurzame kleding
Wanneer je, je kledingkast wil gaan verduurzamen is het handig om je eerst goed te verdiepen in duurzaam leven of de duurzaamheid van kleding specifiek. Verdiep je bijvoorbeeld in welke materialen duurzaam zijn en welke echt een no-go zijn. Om dit te doen kun je natuurlijk veel vinden op internet. Verder kun je boeken lezen en zijn er ook mooie documentaires over duurzame kleding die je kunt bekijken.