Rundvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in ons land. Zo kennen we natuurlijk de biefstuk en de ossenhaas, maar wist je dat er eigenlijk nog veel meer soorten rundvlees zijn? Een koe is namelijk een vrij massief dier en het vlees dat van dit prachtige dier afkomt, kan bijzonder rijk van smaak zijn.
Sommige delen van dit dier staan dan ook zonder twijfel bekend als één van het lekkerste vlees dat er gegeten kan worden. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de verschillende soorten rundvlees.
Het schouderstuk
Het schouderstuk van de koe wordt ook wel ‘sukade’ genoemd. Hoewel dit stuk niet heel bekend is in Nederland, is dit vlees wel bijzonder mals en een stuk malser dan andere delen van het lichaam van de koe. Daarnaast bestaat er ook nog zo iets als het ‘Jodenhaas’. Dit is het meest malse stuk uit de schouder van een koe en kan op veel verschillende manieren bereid worden.
Het staartstuk
Het vlees dat afkomstig is van de staart van een koe is enorm populair in Zuid-Amerika en dan vooral in Brazilië. Dit stuk vlees is voorzien van een mooie laag vet en smaakt heerlijk op de barbecue. Het staartstuk wordt ook wel Picanha vlees genoemd en is te herkennen aan de driehoekige vorm. De laatste jaren merken we dat dit vlees behoorlijk in populariteit toeneemt in Nederland. Dit is niet verwonderlijk aangezien dit naar onze mening één van de meest lekkere en veelzijdige stukken vlees is een die een koe kan bieden.
Het borstgedeelte
Het vlees dat vanuit de borst van een koe komt, noemen we ook wel ‘longhaas’ of de ‘shortribs’. Hoewel dit vlees niet het meest mooie vlees is van de koe, zit dit stuk wel bijzonder vol met smaak. Het enige nadeel hiervan is dat écht goede shortribs in Nederland enorm lastig zijn te verkrijgen, waardoor menig persoon als snel uitkomt bij spareribs. Ook lekker natuurlijk, maar naar onze mening ervaart dit de smaak van de koe toch net niet.
De ribben
Het vlees dat uit de ribben van de koe komt noemen we in Nederland in de meeste gevallen de ossenhaas en de ribeye-steak. Beide stukken vlees zijn enorm mals en smelten vrijwel direct wanneer deze in de mond komen (mits goed bereid natuurlijk).
Probeer het zelf uit
Hoewel onze mening hierboven best duidelijk is, raden wij u altijd aan om zelf de smaken van rundvlees te ervaren. Het is dan ook goed mogelijk dat u hier een andere kijk op heeft en dit moedigen wij juist alleen maar aan. Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in dat het vlees lekker zal smaken!
Vergeet niet voldoende biologische groenten te nuttigen tijdens een maaltijd! Verder zijn wij van mening dat tijdens het kopen van rundvlees u er altijd op moet letten of deze biologisch is!
Zin in een dagje zonder vlees? Lees hier alles wat je moet weten over vleesvervangers.
Geef een reactie