We zijn gewoontebeestjes. Elke ochtend een kop koffie en ook graag elke ochtend dezelfde. Drink jij je koffie altijd zwart of met melk of experimenteer je liever met je koffie? Maak het eerste moment van de dag specialer en probeer eens een paar nieuwe koffietrends uit!
Zomer komt eraan
Nu de zomer eraan komt en het ook stilletjes aan warmer wordt, genieten we ook massaal meer van koudere drankjes zoals iced tea. Probeer dus ook eens ijskoffie. Dit kan je zelf maken door je filterkoffie te laten afkoelen en ijsblokjes toe te voegen, maar je kan ook klaargemaakte ijskoffie kopen. Probeer bijvoorbeeld eens de Dolce Gusto Cold Brew of een andere favoriet is die van Gelita.
Duurzaamheid is troef
Duurzame en bewuste keuzes zijn nog steeds populair. Je kan duurzamer leven door lokale koffiebranderijen te steunen, door koffie met ecologische labels te kopen, of je afval te verminderen. De meeste merken hebben ook altijd een biologische variant. En zelfs al heb je een Senseo machine, ook hiervoor vind je biologische alternatieven zoals de Senseo compatibele capsules van Café Intención. Deze trend gaat ook niet enkel over duurzame koffie, maar ook over een duurzamere levensstijl.
Zo is plantaardige melk erg in: havermelk is romig en smeuïg en perfect voor cappuccino’s omdat het goed schuimt. Andere lekkere opties zijn soja- en amandelmelk. Natuurlijk hoort bij een duurzame levensstijl ook dat je minder afval produceert. Zo werken veel merken aan verminderde verpakking, en vind je heel leuke herbruikbare koffiecups voor als je koffie gaat afhalen.
Barista movement en speciality koffies
Wil je je nog verder verdiepen in koffie? Probeer dan eens een barista workshop waar je leert hoe je een goede koffie zet en allerlei smaakpatronen ontdekt. Welke aciditeit vind jij belangrijk? Ben je meer fan van chocolade of fruitige smaken? Een leuke uitstap om latte art te leren, te leren ‘cuppen’ en je smaakpapillen te verrassen. Heb je de smaak te pakken? Dan kan je je verdiepen in verschillende speciality koffies, een nieuwste trend in koffie.
Specialty koffie is de naam voor koffie die geteeld wordt in een microklimaat met perfecte temperatuur en weeromstandigheden. Dit zorgt er dan voor dat deze koffie een extra sterke en unieke smaak krijgt. Ook is specialty koffie vaak ‘direct trade’ omdat je transparant moet zijn over je productieketen om het specialty (SCA) label te mogen gebruiken. Naast een unieke smaak en een transparante productieketen, wordt er ook rekening gehouden met factoren zoals body, balans, smaak, aciditeit en nasmaak. Na dit hele proefproces, dat ook ‘cuppen’ wordt genoemd, krijgt de koffie een score op 100. De meeste specialty koffie krijgt een cuppingscore van boven de 80.
Mag het dus eens iets meer zijn? Kies in de ochtend eens voor een specialty koffie, een iced latte of neem je koffie mee in je herbruikbare cup. Zo ben jij weer helemaal hip en mee met de nieuwste trends!
Geef een reactie