Biologisch eten is door de jaren heen steeds populairder geworden. We worden meer bewust van onze aankopen en staan er ook meer bij stil welke weg onze producten hebben afgelegd. Maar welke laatste trends zijn er misschien onbewust in ons systeem geglipt? Lees vooral verder om erachter te komen.
Duurzaamheid is belangrijk
De mens leeft van de natuur, maar dit is omgekeerd ook belangrijk. Een relatie bestaat tenslotte uit geven en nemen. Hoe geven wij de liefde en zorg terug aan de natuur vraag je je misschien af. Het antwoord is simpel: let op de duurzaamheid van een product.
Duurzaamheid heeft alles te maken met hoe iets gemaakt is, hoe het geleefd heeft en hoe het tenslotte vervoerd en eventueel verpakt is. Biologisch eten dus ook.
De vragen die je hierbij kan stellen zijn bijvoorbeeld deze:
Zijn er chemicaliën toegepast?
Waren deze op natuurlijke basis zoals bijen in strijd tegen ongedierte of was dit gif? Lieveheersbeestjes en bijen zie je vaak in kassen die aan een natuurlijke bestrijding doen. Een natuurlijke vijand tegen het kwaad inzetten zorgt ervoor dat moeder natuur niet vergiftigd wordt met de chemicaliën.
Welke machines heeft de boer gebruikt?
Sommige machines gebruiken benzine en dit is helaas toch schadelijk.
Is het in een kas of buiten gegroeid?
Kassen worden verlicht/verwarmd en dat kost weer energie. Sommige kassen hebben zonnepanelen wat een betere optie is voor moeder natuur.
Heeft het product veel vervuiling/uitstoot opgeleverd?
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mest van de koe. De machines om het vlees te verwerken tot gehakt. De fabrieken die er eventueel aan de pas zijn gekomen.
Hoe heeft het dier geleefd?
Ik vind dit een hele belangrijke, want op de leefruimte van een beest moet je zeker niet duurzaam op zijn! Het dier sterft tenslotte voor ons en dan wil ik toch dat het dier een prettig leven heeft geleid. Een met groen gras, een lekker windje en een warme zon.
Het vlees van een ontspannen en gelukkig dier smaakt tenslotte ook beter dan een die op korte tijd is vetgemest. Elke dag vlees eten kan de natuur ook meer kwaad als goed doen door de uitstoot van de slachterijen en de vervoering ervan. Wees er daarom van bewust welke gevolgen jouw avondmaal op de wereld heeft.
Hoe is het product vervoerd geweest?
Kaas uit Frankrijk, de druiven uit Spanje, de wijn uit Italië. Allemaal heerlijke producten, maar weet wel… Die producten hebben langer gereisd dan het bij jou thuis gestaan heeft. Haal je groente en fruit bij de groenteboer in jouw stad. Daarbij weet je zeker dat er geen liters benzine aan besteed zijn om dit product bij jou te krijgen.
Hoe is het verpakt?
Een sinaasappel, mandarijnen, bananen, appels, ze hebben van nature allemaal al een verpakking rond zich. En toch verpakken ze deze met plastic! Dat terwijl de zeeën al last hebben van een serieus plastic probleem. Neem een herbruikbaar groente/fruit zakje mee en gebruik een stevige doos om dit allemaal op te bergen. Op deze manier helpen wij moeder natuur ook een handje.
Neem je gezondheid niet als gegeven
Een gezonde voeding bepaald niet alleen of we fysiek gezond blijven, maar ook mentaal. Daarom zeggen we ook ´je bent wat je eet. ´ Eet je gezond? Dan voel je je ook beter in je vel, meer opgewekt en geniet je meer van het leven.
Het is daarom ook niet vreemd dat het een trend is geworden om op je voeding te letten. Voornamelijk door te kijken naar het label achterop de verpakking. Heeft dit product alleen maar natuurlijke ingrediënten? Of heeft het allergenen, additieven of zit het vol met smaakstoffen? Natuurlijke ingrediënten zijn natuurlijk een betere keus voor je lichaam. Hier haalt je lichaam meer stoffen uit die hij nodig heeft om gezond te blijven.
Al die E-nummers doen jouw lichaam geen goed en dat ook nog eens bovenop de andere irritaties die je lichaam dagelijks te verduren heeft. Hou van je lichaam, behoud je gezondheid door op je voeding te letten.
Duurzaam leven begint dus bij biologisch eten, iets dat we allemaal elke dag doen.
Geef een reactie