Er zijn veel mensen die biologisch vlees kopen omdat het beter zou zijn voor het milieu en het dier beter behandeld wordt. Alleen wanneer is vlees biologisch en hoe bepaal jij of vlees biologisch is? Lees hier alles over biologisch vlees.
Hebben dieren het op een biologische boerderij beter?
De waarheid is; niet altijd. Producenten doen hun best om het dierenwelzijn te verbeteren door de dieren meer ruimte te geven, een natuurlijker leven en met oog voor omgeving. Deze dieren zouden het beter naar hun zin moeten hebben en het beter zijn voor het milieu. Je zult denken dat dit vlees duurzaam is, maar het ligt iets ingewikkelder dan dat.
Een vergelijking tussen een ‘gewone’ en biologische vleesproducent is niet zomaar te maken. Elke boerderij en producent is anders, dus er is geen eenduidige vergelijking te maken, maar een kleiner verblijf en een meer gecontroleerde omgeving hoeft niet per se slecht te zijn voor de dieren.
De waarheid is dat dieren op een biologische veehouderij gemiddeld meer fysieke problemen hebben. Op een biologische veehouderij is beperkt antibiotica toegestaan waardoor bijvoorbeeld koeien vaker uierontsteking hebben. De varkens hebben een ruimer verblijf, maar daardoor komen biggen vaker klem te zitten onder hun moeder en sterven. Biologisch is dus niet altijd beter voor het dier.
Is biologisch vlees duurzamer?
Of een biologische veehouderij duurzamer is, hangt af van verschillende factoren en wat je ziet als duurzaam vlees. In een biologische veehouderij is meer ruimte voor de dieren, wat bijdraagt aan meer biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit. Echter is er meer ruimte nodig is waardoor er al met al meer uitstoot is per kilo.
Bij het Voedingscentrum spreken ze van biologisch als bij de productie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu en dierenwelzijn. Lees ook meer op de website van het voedingscentrum. Er zijn keurmerken en organisaties die beschrijven wat onder ‘biologisch’ wordt verstaan, zoals EKO en SKAL. Denk bijvoorbeeld aan regels voor het voer. Zo mag het voer geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen bevatten. Meer ruimte, beperkt gebruik van antibiotica en biologisch voer. De keten is hiermee zo natuurlijk mogelijk gehouden, maar maakt het vlees niet duurzaam.
De impact op het klimaat van biologisch vlees kan zelfs groter zijn dan bij vlees met een duurzaamheidslabel.
Online vlees bestellen
In de supermarkten zie je veel soorten vlees liggen en biologisch is zeker niet slecht, maar let ook op de duurzaamheid van het vlees. Een trend van de afgelopen tijd is online vlees bestellen. Vanuit huis je vlees bestellen en rustig de tijd kunnen nemen om je te verdiepen in wat je koopt.
Bekijk hier meer artikelen over biologische voeding.
Geef een reactie