Duurzaamheid begint steeds belangrijker te worden in ons dagelijks leven. Consumenten kopen tegenwoordig meer en meer producten die van duurzame grondstoffen gemaakt zijn en die bovendien zo duurzaam mogelijk getransporteerd worden. Maar hoe zit het met duurzame wijn, bestaat er zoiets? Het antwoord op die vraag is volmondig ja. Als je nu denkt dat duurzame wijn uitsluitend gemaakt is van biologische druiven dan klopt dat niet helemaal. Biologische wijnen zijn wel altijd duurzaam, maar een duurzame wijn is niet altijd biologisch. Er komt dan ook zoveel meer kijken bij het produceren en maken van een duurzame wijn voordat deze in je wijn kast ligt. Als je nog niet overtuigd bent dat duurzame wijn beter is voor het milieu dan brengt dit artikel je hopelijk op andere ideeën.
Wat is het verschil?
Als we kijken naar wat men onder biologische druiven verstaat dan komen we al snel tot de conclusie dat druiven die op deze manier verbouwd worden zo weinig mogelijk impact mogen hebben op de grond waar zij staan. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en de bodem wordt zo gezond mogelijk gehouden door de wijnranken zonder kunstmest te bewerken. Heb je een wijn koelkast maar heb je zelf nog geen biologische wijn geprobeerd? Dan wordt het toch tijd om een paar flessen koud te leggen. Niet alleen zul je versteld staan van de smaak van een biologische wijn, naast een leuk gespreksonderwerp als je hem serveert lever je bovendien een positieve bijdrage aan het milieu. Duurzaamheid bij wijn gaat echter verder dan alleen de biologische bouw van de druiven. Het transporteren en verpakken van wijn draagt er ook aan bij hoe duurzaam wijn echt is, er wordt tenslotte gekeken naar de CO2 footprint als we het over duurzaam hebben.
De verpakkingen van wijn
Hoe zwaarder iets is hoe meer CO2-uitstoot het kost om het te vervoeren. Dat geldt ook voor verpakkingen zoals flessen. Nu zul je daar als consument weinig van merken als je een paar flessen wijn koopt maar producenten en wijnboeren vervoeren enorme hoeveelheden om hun klanten van hun producten te kunnen voorzien. Daardoor wordt er steeds vaker gekozen voor andere en lichtere verpakkingen. Bovendien maken fabrikanten vaker gebruikt gemaakt van gerecycled papier voor bijvoorbeeld etiketten en wijndozen.
Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk ben je de baas over je eigen wijn koelkast en beslis je zelf welke wijnen je daar in wilt leggen. Maar als het om duurzaamheid gaat dan gaat het om ons allemaal. Een klein stapje maakt al een groot verschil en kiezen voor een biologische wijn is een goed begin. Kiezen voor duurzame wijn is de volgende stap waarmee consumenten indirect kunnen investeren in een beter milieu. Je kunt je onder andere door je plaatselijke wijnhandel uitgebreid laten voorlichten over dit soort nieuwe wijnen. Het zal je verbazen hoeveel diverse soorten duurzame wijnen er inmiddels verkrijgbaar zijn. Nadat je jouw nieuwe favoriete duurzame wijn gekozen en gedronken hebt draag je met de recycling van de verpakking bovendien nog extra bij aan de duurzaamheid ervan
Geef een reactie