Nu klimaatverandering steeds meer onderdeel van het algemeen bewustzijn wordt, kijkt men ook kritisch naar alles wat daaraan bijdraagt. Deels zijn dat fabrieken die gassen uitstoten en auto’s die staan te ronken in de file, maar ook de veeteelt levert een forse negatieve bijdrage aan de uitstoot van CO2. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor vlees en zuivel. Ben jij ook geïnteresseerd in alternatieven? Wij zetten vijf plantaardige alternatieven voor koemelk op een rijtje die je de volgende keer in je winkelwagen kunt stoppen.
Sojamelk
Het meest voor de hand liggende en meest gebruikte plantaardige alternatief voor ‘gewone’ melk is natuurlijk sojamelk. Dat wordt gemaakt van sojabonen, waar ook tofu en tempeh van gemaakt worden. Veel supermarkten verkopen sojamelk en andere zuivelproducten van soja, vaak in een gezoete en een ongezoete variant.
De productie van soja is helaas niet altijd even duurzaam, omdat er ontbossing voor plaatsvindt. Gelukkig worden sojabonen steeds vaker duurzaam en biologisch geteeld, en zelfs in Europa geproduceerd. Pas op met sojaproducten als je een allergie hebt voor peulvruchten!
Amandelmelk
Een minder gebruikelijk, maar nog steeds wel redelijk algemeen verkrijgbaar plantaardig alternatief voor koemelk is amandelmelk. Amandelmelk wordt doorgaans niet gezoet, omdat amandelen van zichzelf al een zoete smaak hebben. Ongezoete amandelmelk bevat weinig calorieën en is ook niet slecht voor het cholesterol.
Ook voor amandelmelk geldt dat je moet oppassen wat betreft allergieën, ditmaal als je een notenallergie hebt. Voor mensen met een lactose-allergie is het in tegenstelling tot bij koemelk geen probleem om amandelmelk te drinken.
Havermelk
Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar ook van haver kan plantaardige melk geproduceerd worden. Daarvoor worden de haverkorrels eerst geweekt en gemixt. Vervolgens worden ze gefilterd en blijft er een melk over.
Havermelk is behoorlijk in opkomst en in steeds meer supermarkten te verkrijgen. Havermelk is erg geschikt om aan je vezels te komen. Verder is het niet slecht voor het cholesterol en heeft het een laag vetgehalte. Voor mensen met een glutenallergie is havermelk niet geschikt.
Rijstmelk
In steeds meer supermarkten kun je tegenwoordig ook rijstmelk vinden. Hoewel veel gebruikers het alleen gebruiken voor het koken en bakken, kun je het ook zeker drinken. Het is een melk die van zichzelf aan de zoete kant is daarom vaak niet nog extra gezoet wordt. Rijstmelk is niet rijk aan voedingsstoffen en vitaminen, maar wel aan vezels.
Rijstmelk is één van de twee melksoorten op ons lijstje dat vrij is van allergenen en dus door iedereen geconsumeerd kan worden. Wel moet het met mate gebruikt worden, omdat het in lichte mate arsenicum bevat. Daar mag je niet te veel van binnenkrijgen.
Hennepmelk
De laatste plantaardige melk op ons lijstje is hennepmelk. Dit is het minst voorkomende alternatief. Dat is jammer, want hennepmelk is rijk aan omega-3 vetzuren, magnesium en ijzer. Het heeft een hoge voedingswaarde en is vrij van allergenen, waardoor het voor iedereen geschikt is. De melk heeft een zijdezachte textuur en is licht bitter met een wat grondachtige smaak. Daarom zal niet iedereen het lekker vinden.
Genoeg alternatieven om koemelk te laten staan dus. Ook voor andere zuivelproducten dan alleen melk worden plantaardige en biologische alternatieven ontwikkeld. Die zijn ook zeker het proberen waard!
Geef een reactie